Pentru ce vor fi folosite cele 46 de milioane de dolari de la FMI

shadow
Sâmbătă, 05.10.2019 06:16   1904
Fondul Monetar Internațional (FMI) a alocat o nouă tranșă în valoare de 46,1 milioane de dolari Republicii Moldova, urmare a evaluării progresului înregistrat în realizarea angajamentelor asumate.

Potrivit Ministerului Finanțelor, din această sumă, circa 27,5 milioane de dolari sunt pentru susținerea bugetului de stat al Republicii Moldova. 

Prima plată a fost efectuată pe data de 24 septembrie 2019, în sumă totală de 30,7 milioane dolari, dintre care 18,4 milioane dolari (mecanismul de finanțare EFF – Extended Fund Facility) fiind destinați pentru susținerea bugetului de stat al Republicii Moldova.

Restul sumei, în valoare totală de 15,4 milioane dolari, a fost debursată la data de 30 septembrie, anul curent. Din această sumă, 9,1 milioane dolari (mecanismul de finanțare ECF – Extended Credit Facility) sunt pentru susținerea bugetului de stat. 

Reamintim că, pe 7 noiembrie 2016, Consiliul de Directori al Fondului Monetar Internațional a aprobat un Program pe trei ani cu Republica Moldova.

Advertisement

Suportul financiar de aproximativ 178,7 milioane dolari fiind acordat țării noastre în tranșe și vine să susțină reformele promovate de Guvern. 

De ce Moldova are nevoie de un Acord cu FMI

Până în prezent din contul programul de finanțare existent au fost debursate surse destinate susținerii bugetului de stat în sumă totală de 91,4 milioane dolari.

Demarat la sfârșitul anului 2016, Programul reprezintă în continuare principala ancoră a guvernării (foste și actuale), atât în contextul angajamentelor de a consolida stabilitatea economică și financiară, cât și în ceea ce privește dialogul cu partenerii externi.

Potrivit unei analize Expert-Grup, experiența anilor 2012 - 2015 denotă că o situație fără un Acord cu FMI, corelată cu criză politică, este o combinație periculoasă pentru economia și securitatea țării.Oportunitati