Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 30 septembrie – 5 octombrie 2019

shadow
Sâmbătă, 05.10.2019 09:26   1074

Aeroportul Chișinău: în timpul decolării avioanelor, pe pistă operează automobile. Sechestru în valoare de circa 670 de milioane de lei la Air Moldova. În jur de 70 de milioane de dolari oferiți pentru drumurile naționale au rămas neutilizați, pe parcursul ultimilor ani. Descinderile la Meat House – temei de întrebări și presupuneri privind folosirea instituțiilor de stat pentru înlăturarea concurenților.

Controverse privind incidentul din 30 septembrie 2019 pe Aeroportul Internațional Chișinău: în timpul decolării, pe pista de decolare se operează automobile. Cine este vinovat de incidentul de la Aeroport?

Agenția pentru recuperarea bunurilor infracționale a CNA și Procuratura Anticorupție au aplicat, în această săptămână, sechestru în valoare de circa 670 de milioane de lei pe bunuri care aparțin companiei Air Moldova. A se vedea detalii privind bunurile indisponibilizate.

NR Investments Ltd deținut de baronul britanic Nathaniel Rothschild acuză autoritățile Republicii Moldova de presiuni politice. Detalii privind amenințările Baronului britanic.

Rapoartele privind privatizarea Air Moldova și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău urmau a fi prezentate în această săptămână în Parlament. Ar putea continua ancheta pe cazurile de privatizări frauduloase?

***

În iunie 2019, au fost încheiate 2 tranzacții de cumpărare a valorii mobiliare cu valoare nominală de 19 milioane de dolari (344,76 milioane lei). Cine este mandatat de BNM să cumpere valori mobiliare în USD, emise de Trezoreria SUA?

***

În trimestrul II al acestui an, exportul de băuturi alcoolice a totalizat 45,36 milioane de dolari, fiind cu 3,5% mai mic față de perioada similară a anului precedent. Detalii privind raportul dintre exportul de băuturi alcoolice și … exportul de servicii IT. Detalii.

***

Fondului Monetar Internațional a anunțat despre vizita de lucru la Chișinău, în perioada 2 – 8 octombrie. A se vedea detalii privind scopul vizitei reprezentanților FMI vine în Republica Moldova.

***

EU4Digital – noul program finanțat de Uniunea Europeană, pentru a oferi suport economiei și societății digitale în cele șase state ale Parteneriatului Estic. A se vedea detalii privind evoluția tarifelor de roaming și perspectivele societății digitale în țara noastră.

***

Potrivit ministrei Finanțelor, Natalia Gavrilița, până la finele anului 2019 Moldova va primi 60 milioane de euro din asistența macro-financiară.

Advertisement

Mesajul de la UE însă nu este tot atât de convingător. Când Uniunea Europeană va debloca asistența macro-financiară de 100 milioane euro?

***

Aproape 70 de milioane de dolari oferiți pentru construcția drumurilor naționale au rămas neutilizați, a anunțat ministrul Economiei și Infrastructurii. Cât timp nu au fost folosiți banii alocați pentru drumuri?

***

În prima jumătate a acestui an, datoria externă brută a Republicii Moldova a scăzut cu 1,5% în valoare absolută. Detalii privind datoria externă brută a Republicii Moldova de 7,35 miliarde dolari.

***

Descinderile poliției, procuraturii și specialiștilor ANSA la depozitele și secțiile de producere ale grupului Meat House au generat o serie de întrebări și reacții, dar și presupuneri privind folosirea instituțiilor de stat pentru înlăturarea concurenților. A se vedea detalii privind Dosarul Meat House.

***

Asociația Investitorilor Străini a prezentat Cartea Albă 2019, care cuprinde nouă capitole: sistemul justiției, legislația fiscală, relații de muncă, concurență, managementul deșeurilor, digitalizarea economiei, medicină și farmaceutică, subiecte funciare, industria telecom. A se vedea detalii privind provocările și soluțiile pentru mediul de afaceri.

***

În aceste zile se împlinesc și 10 ani de la numirea Guvernului Vladimir Filat. Vicepremierul și ministrul Economiei în anii 2009-2014, Valeriu Lazăr, prezintă informații din culise privind condițiile de guvernare în perioada postcomunistă.

***

Două dosare de rezonanță, în cadrul cărora deja au fost lăsați fără imunitate parlamentară patru deputați, a ajuns în gestiunea procurorului Victor Muntean. Cine este procurorul căruia i-au fost încredințate dosarele?

***

Doi ani în urmă Banca Națională a Moldovei sancționa patru persoane din fosta conducere a Victoriabank pentru încălcări ale legislației, cu o amendă totală de 496.071 lei. A se vedea detalii privind recuzarea judecătorului Oleg Sternioală de către de Banca Națională.

***

Pe 19 septembrie 2019, Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a suspendat dreptul de vot la adunarea acționarilor pentru compania RED Union Fenosa, parte a grupului Gas Natural Fenosa din Moldova. Reprezintă această decizie o problemă gravă pentru grupul Fenosa?

***

În plină evoluție a litigiului privind proprietarii Portului Internațional Liber Giurgiulesti, directorul general al companiei, Thomas Moser, a lansat comunicat de presă. Cine este proprietarul Portului Internațional Liber Giurgiulesti?

***

Acționarul care deține un pachet de 22,6% din capitalul producătorului de vinuri Purcari Wineries, a anunțat că intenționează să înstrăineze acțiunile deținute. Detalii privind tranzacția.

***

La 2 octombrie 2018, s-a schimbat esențial  structura de acționariat la Moldova Agroindbank. Ce s-a schimbat pe parcursul unui an la MAIB?

***

A treia ca mărime instituție bancară din Moldova renunță, începând cu luna septembrie 2019, să presteze serviciul de păstrare a bunurilor în safeuri individuale. A se vedea detalii.

Pe 30 septembrie 2019, la Comisia Națională a Pieței Financiare a fost raportată o tranzacție cu acțiuni ale Victoriabank. A se vedea detalii privind schimbarea de acționariat la Victoriabank.

***

Ministerul Economiei și Infrastructurii în comun cu Agenția Proprietății Publice a inițiat un dialog consultativ cu mediul de afaceri național și internațional privind Arena Chișinău. Autoritățile caută soluții pentru a valorifica terenurile de lângă Arena Națională?

***

Una dintre cele mai mari fabrici de sticlă din Republica Moldova a contractat un credit de 5 milioane euro în cadrul Programului Filiera Vinului. Detalii privind cel mai mare beneficiar al programului Filiera Vinului
Teme:

Oportunitati