Baronul Rotschild ameninţă Moldova cu arbitraj internaţional

shadow
Vineri, 04.10.2019 13:35   2012
NR Investments Ltd, un offshore din Guernsey, deţinut de baronul britanic Nathaniel Rothschild acuză autorităţile Republicii Moldova de presiuni politice şi anunţă că se va adresa în instanţele pentru a se apăra.

Potrivit portalului Agora, NR Investments Ltd, compania care deține Komaksavia Airport Ltd din Cipru, ce deține 95% din Avia Invest SRL, concesionara Aeroportului Internaţional Chişinău, "l-a informat pe președintele Igor Dodon despre existența unui litigiu potrivit articolului 10, alineat 1, al Tratatului Bilateral de Investiții, ratificat de Republica Moldova și Cipru la 13 septembrie 2007".

Compania invocă presiuni politice din partea autorităților moldovenești și anunță că se va adresa în instanță pentru a-și garanta investiția sub protecția dreptului internațional.

Advertisement

„Chemăm la un arbitraj amiabil pentru această dispută care a survenit între Republica Moldova și proprietarul concesiunii aeroportului. Am notificat toate autoritățile de vârf, inclusiv premierul, că prin eșecul de a înceta persecuția politică și de a redresa situația prin alte canale, nu ne va rămâne o altă alternativă decât să ne adresăm în instanță bazându-ne pe Tratatul Bilateral de Investiții, care garantează securitatea investițională sub protecția dreptului internațional”, se arată în comunicatul citat de Agora.

Amintim că NR Investments a anunţat că a preluat pe 28 august 2019, controlul asupra Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru, care deţine 95% din acţiunile Avia Invest SRL.

În replică Guvernul a anulat 4 hotărâri din anii 2012-2013 privind concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău, iar Agenția Proprietății Publice a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Avia Invest SRL prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului din 30 august 2013 de concesiune a activelor aflate în gestiunea ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acestora.

Totodată şi Comisia parlamentară de anchetă a constatat o serie de nereguli şi ilegalităţi la concesionarea Aeroportului şi a prezentat un raport.Oportunitati