Baronul Rotschild amenință Moldova cu arbitraj internațional

shadow
Vineri, 04.10.2019 13:35   2869
NR Investments Ltd, un offshore din Guernsey, deținut de baronul britanic Nathaniel Rothschild acuză autoritățile Republicii Moldova de presiuni politice și anunță că se va adresa în instanțele pentru a se apăra.

Potrivit portalului Agora, NR Investments Ltd, compania care deține Komaksavia Airport Ltd din Cipru, ce deține 95% din Avia Invest SRL, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău, "l-a informat pe președintele Igor Dodon despre existența unui litigiu potrivit articolului 10, alineat 1, al Tratatului Bilateral de Investiții, ratificat de Republica Moldova și Cipru la 13 septembrie 2007".

Compania invocă presiuni politice din partea autorităților moldovenești și anunță că se va adresa în instanță pentru a-și garanta investiția sub protecția dreptului internațional.

Advertisement

„Chemăm la un arbitraj amiabil pentru această dispută care a survenit între Republica Moldova și proprietarul concesiunii aeroportului. Am notificat toate autoritățile de vârf, inclusiv premierul, că prin eșecul de a înceta persecuția politică și de a redresa situația prin alte canale, nu ne va rămâne o altă alternativă decât să ne adresăm în instanță bazându-ne pe Tratatul Bilateral de Investiții, care garantează securitatea investițională sub protecția dreptului internațional”, se arată în comunicatul citat de Agora.

Amintim că NR Investments a anunțat că a preluat pe 28 august 2019, controlul asupra Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru, care deține 95% din acțiunile Avia Invest SRL.

În replică Guvernul a anulat 4 hotărâri din anii 2012-2013 privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, iar Agenția Proprietății Publice a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Avia Invest SRL prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului din 30 august 2013 de concesiune a activelor aflate în gestiunea ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acestora.

Totodată și Comisia parlamentară de anchetă a constatat o serie de nereguli și ilegalități la concesionarea Aeroportului și a prezentat un raport.Oportunitati