Cine este cel mai mare beneficiar al programului Filiera Vinului

shadow
Vineri, 04.10.2019 12:17   1024
Una dintre cele mai mari fabrici de sticlă din Republica Moldova şi regiune, Glass Container Company (GCC), a contractat un credit de 5 milioane euro în cadrul Programului Filiera Vinului, devenind astfel cel mai mare beneficiar al acestui Program.

Circa 30 % din acești bani au constituit facilități fiscale la plata TVA și a taxelor vamale la importul de utilaje, acordate de Guvern prin intermediul Filierei Vinului, anunță administrația Programului Filiera Vinului. 

În cadrul acestui proiect investițional producătorul de ambalaje din sticlă a reconstruit integral capacitățile sale de producere prin achiziționarea și montarea unei linii tehnologice noi. Acesta a fost structurat în două etape de reconstrucție, prin care s-a sporit capacitatea de producere a întreprinderii de la 50.000 la 80.000 de tone pe an.

Compania produce peste 200 tipuri de articole de ambalaj din sticlă, în mod special sticlă pentru vinuri și poate asigura toți vinificatorii din Republica Moldova cu sticle pentru vin și spumante.

Renovarea a contribuit de asemenea, la atingerea unui grad sporit de eficiență energetică și implicit economisirea materialelor necesare pentru producere.

Advertisement

Mai mult de 60% din vânzările GCC sunt exporturi. 

Valoarea totală a investițiilor realizate de Glass Container Company pentru modernizare se cifrează la 17 milioane euro, contractați de la diverși finanțatori din UE și bănci comerciale.

Ministerul Agriculturii susține că Filiera Vinului a catalizat investirea în sectorul vitivinicol a peste 100 milioane euro, 50% din acești bani fiind din creditul de 75 milioane de euro oferit Guvernului de către Banca Europeană de Investiții.

"Cu acești bani au fost realizate 71 de proiecte investiționale fiind renovate conform standardelor de calitate internaționale 55 de vinării și restructurate și înființate peste 2.250 hectare de viță de vie. Au fost efectuate investiții inclusiv în modernizarea a 8 întreprinderi din industria conexă, care produc ambalaj ecologic, accesorii pentru îmbutelierea vinului, echipamente vitivinicole ce corespund standardelor UE", susţine Ministerul Agriculturii.

Anterior însă un audit al Curții de Conturi au relevat o serie de iregularități, la implementarea Programului Filiera Vinului. În special fiind vorba de iregularități ce țin de nevalorificarea împrumutului, selectarea beneficiarilor ce nu corespund criteriilor de eligibilitate și de modul în care a fost implementat Programului.

Astfel unele vinării au cumpărat utilaje de milioane, care nu erau utilizate și stăteau stocate timp de până la 18 luni. Oportunitati