Autoritățile caută soluții pentru a valorifica terenurile de lângă Arena Națională

shadow
Vineri, 04.10.2019 07:50   1619
Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) în comun cu Agenția Proprietății Publice (APP) a inițiat un dialog consultativ cu mediul de afaceri național și internațional privind conceptul final al proiectului și demarare a construcțiilor în preajma Arenei Chișinău.

Acest dialog consultativ, ce va dura două luni, se face sub patronatul APP "în scopul dezvoltării zonale și valorificare/dezvoltare în interes public al terenului proprietate publică a statului din domeniul privat al statului".

În acest sens APP solicită de la mediul de afaceri:

1) (i) înaintarea conceptelor de valorificare și dezvoltare a terenului cu suprafața de 59 ha, care să aducă valoare adăugată Obiectivului existent (Arena polivalentă), și (ii) participarea nemijlocită în calitate de ofertant dezvoltator la construirea complexului arhitectural, în bază de concurs public; 

2) identificarea unui operator cu experiență internațională în domeniul gestiunii obiectivelor de menire socio-culturală, care să preia în gestiunea sa o parte din proiectul „Chișinău ARENA” în baza unui contract de performanță de management atribuit prin concurs public, pe un termen limitat, având la bază achitarea unei redevențe anuale.

Advertisement

Potrivit APP, conceptul primar de dezvoltare zonală (prezentarea Planului Urbanistic Zonal) se consideră ca punct de reper pentru înaintarea conceptelor din partea mediul de afaceri național și internațional.

Agenția mai susține că Arena polivalentă urmează a fi dată în exploatare până la finele anului 2019 (anterior se vorbea de luna octombrie 2019) și va putea găzdui diverse evenimente sportive, culturale, recreaționale la cele mai înalte standarde internaționale.

Amintim că Guvernul a creat în iulie 2018 prin intermediul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării compania Arena Națională SRL, care este partenerul public al turcilor de la Summa în parteneriatul public-privat cu privire la proiectarea și construcția arenei polivalente de interes național Arena Chișinău.

Arena Chișinău SRL are un capital de 621 milioane lei, iar administrator al acesteia de la fondare - iulie 2018 și până în septembrie 2019, a fost Radu Lupan, membru al organizației Tineretul Democrat și consilier în cadrul Cabinetului Președintelui Parlamentului Andrian Candu.

Obiectivul are o suprafață de 10 hectare, dar au mai fost alocate suplimentar proiectului circa 59 hectare pentru dezvoltarea infrastructurii amplasate pe teritoriul din extravilanul comunei Stăuceni, la intersecția străzilor Calea Orheiului și Bucovinei din categoria “D” în categoriile “R7”, “C4” și “C7”. Oportunitati