Dosarul Meat House: sancțiuni fiscale, video „trucat” și conexiuni politice

shadow
Vineri, 04.10.2019 08:50   3048
Descinderile poliției, procuraturii și specialiștilor ANSA la depozitele și secțiile de producere ale grupului Meat House (Cardiax Plus SRL și altele) în urma cărora s-au depistat facturi false, carne și produse din carne fără acte, dar și sume mari de bani, au generat o serie de întrebări și reacții, dar și presupuneri privind folosirea instituțiilor de stat pentru înlăturarea concurenților.

Grupul Meat House, bunăoară, susține într-o postare pe pagina de facebook că poliția ar fi falsificat secvențele video din depozitul și instalațiile de producție ale companiei, cu scopul de a demonstra că produsele din carne sunt depozitate în condiții antisanitare.

Video-ul trucat și carnea expirată

„Încăperile demonstrate în imaginile video (ale poliției n.r.) nu corespund normelor standardelor sanitare și igienice pentru producția de alimente. Astfel de încăperi însă la Meat House nu există. 

În plus, videoclipul arată produse din carne de la alți producători. Numele lor sunt vizibile în mod clar pe etichetele lipite pe produsele din carne”, precizează compania.

Meat House mai susține că video-ul prezentat pe site-ul politia.md nu ar fi de încredere și nu corespunde situației reale a companiei, care a finalizat o modernizare completă a producției și a echipamentelor, iar secțiile de producere și depozitele, respectă „cele mai înalte cerințe sanitare și igienice și standardele europene”.

Drept argument, Meat House folosește și faptul că este una dintre cele două întreprinderi moldovenești - producători de carne și cârnați - cu care retailerul Kaufland a semnat contracte de cooperare.

Oleg Bodașco, directorul Cardiax-Plus SRL, compania care deține brandul Meat House, afirmă într-o declarație că va contesta informația difuzată de poliție, pe motiv că nu ar fi veridică.

Antecedente cu amendă

Totuși, semnele de întrebare rămân. Mai ales că grupul are antecedente. Astfel, la finele anului 2017 a izbucnit un scandal în jurul Meat House, iar oamenii legii au raportat că a fost dezvăluită o schemă criminală la una dintre întreprinderile de prelucrare a cărnii din Chișinău: compania importase ilegal materii prime, fără documente de origine și taxe vamale.

Conform rezultatelor perchezițiilor efectuate la întreprindere, oamenii legii au declarat că au găsit 7,2 milioane de lei nedeclarați.

Advertisement

La ce stadiu este ancheta pe acel caz nu este clar.

Obligată să achite taxe, penalități și amendă de peste 1,8 milioane lei

Într-un răspuns pentru Mold-Street.com, Serviciul Fiscal de Stat ne informează că în baza ordonanței Procuraturii municipiului Chișinău din 8 decembrie 2017, a efectuat la Cardiax-Plus SRL, „un control fiscal prin metoda de verificare totală pentru perioada de activitate 2013-2017. Rezultatele au fost consemnate în Actul de control din 28.05.2018”.

„Prin Decizia asupra cazului de încălcare a legislației emisă pe data de 27.06.2018, au fost calculate obligații față de buget în sumă totală de 1.810.711 lei, inclusiv: impozite și plăți de bază - 1.078.860 lei, majorare de întârziere - 381.954 lei și amenzi - 349.897 lei. Obligațiile fiscale calculate în baza deciziei au fost achitate pe deplin de către întreprindere”, potrivit răspunsului dat de Fisc.

Totodată, instituția susține că „obligațiile suplimentare privind impozitul pe venit obținut din activitatea de întreprinzător și TVA aferentă bugetului, au fost calculate ca rezultat al neajustării în volum deplin a cheltuielilor legate de rebutul de mărfuri cu termen de valabilitate expirat”.

Cât despre obligațiile suplimentare privind impozitul pe venit reținut din salariu și primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, acestea „au fost calculate în rezultatul examinării informațiilor prezentate controlului de către organele de drept și anume faptul că 28 de angajați ai Cardiax-Plus SRL au ridicat sume de mijloace bănești mai mari decât cele reflectate în evidența contabilă”.

Potrivit Fiscului, rezultatele controlului au fost expediate în adresa organelor de drept. În privința controlului recent, Serviciul Fiscal nu a oferit nicio informație, pentru că deocamdată nu a fost implicat.

În schimb, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentară (ANSA) urma să publice rezultatele de laborator privind calitatea produselor depistate și constatările în decurs de 7 zile după controlul din 25 septembrie. Rezultatele încă nu sunt publice.

Câte companii întră în grupul Meat House

Grupul Meat House nu este doar o singură companie. Prima și care deține și brandul este Cardiax-Plus SRL, cu un capital social de 5.400 lei și un singur asociat - Oleg Bodașco (tatăl).

Potrivit extrasului de la Agenția Servicii Publice privind Cardiax-Plus, din iunie 2019 ar exista și o interdicție impusă de un executor judecătoresc.

Oleg Bodașco (tatăl) mai deține și alte companii conectate direct sau indirect la afacerea cu carne. E vorba de Bunătăți la Cuptor & Co SRL, care până anul trecut se numea Transprod Agro SRL, dar și Exaltus Prim SRL, Autocar Imex SRL, Bonobo SRL și Europrod Invest SRL.

Ultima companie deține toate cele 15 magazine ce activează sub brandul Meat House, a precizat pentru Mold-Street.com Marina Velicoglo, responsabilă pentru marketing la Cardiax-Plus.

Conexiuni politice și familiale

La Europrod Invest SRL, bunăoară, lucrează în calitate de marketolog Svetlana Popa, membru al Partidului Socialiștilor. Aceasta, printre altele, candidează la postul de deputat pe circumscripția uninominală nr. 33 la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie 2019, după ce liderul PPDA Andrei Năstare a renunțat la fotoliul de deputat.

Reprezentanții Europrod Invest SRL au confirmat că Svetlana Popa lucrează în companie.

Un alt detaliu interesant ce apare în declarația de avere depusă de politiciană la CEC este că Svetlana Popa deține (în posesie) un automobil Toyota Prado în valoare de 26.000 de euro, al cărui proprietar este Oleg Bodașco. Care Oleg Bodașco, fiul sau tatăl, nu este clar.

Totodată, proprietarul este indicat ca membru al familiei sau concubin/concubină.

Svetlana Popa urma să revină cu un apel, iar cu Oleg Bodașco nu am reușit să luăm legătura.

La firma Bonobo SRL, Oleg Bodașco deține 45% din capital și este asociat cu Oleg Bacalov - partenerul de afaceri al lui Iurii Luncașu (Acvilin-Grup SRL), decedat în august 2019 în condiții misterioase. Bacalov a fondat Bonobo SRL în 2016, dar din 2018 deține doar 35%, iar câte 10% - Corneliu Ranga și Vasile Caciur.

 

Am încercat să luăm legătura cu ambii Oleg Bodașco, dar fără rezultat. Marina Velicoglo ne-a recomandat să ne adresăm în anticameră. De acolo ne-au recomandat să scriem un mesaj. Un răspuns, însă, nu am primit.

Potrivit datelor oficiale, în 2018 în total în Republica Moldova activau 52 de companii de fabricare a produselor din carne și mezeluri. Autoritățile nu oferă date privind liderii pieței și dacă există cineva care are o poziție dominantă.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati