Cine este vinovat de incidentul de la Aeroport

shadow
Joi, 03.10.2019 11:10   1205
Controverse privind incidentul periculos care s-a produs pe 30 septembrie 2019, pe Aeroportul Internațional Chișinău, când un avion al companiei Fly One decola spre Moscova, iar la capătul pistei de decolare, operau trei automobile ale serviciului tehnic.

„Reieșind din faptul că asemenea incidente au un impact negativ asupra siguranței pasagerilor, am dispus efectuarea unui control interinstituțional în vederea elaborării unui plan de măsuri eficiente pentru evitarea unor situații similare pe viitor, cu atragerea după necesitate a experților internaționali”, a scris președintele Igor Dodon pe o rețea de socializare, după ce a convocat o ședință specială..

Cât a costat sistemul de monitorizare a traficului aerian

Tot pe facebook, face dezvăluiri și Eugen Sajin, liderul sindicatului controlorilor de trafic aerian din Moldova, care sugerează că de incident ar fi vinovată compania Avia Invest SRL, concesionara aeroportului.

Potrivit lui Sajin originile acestui grav incident aeronautic se află în 2015, când MoldATSA a achiziționat "sisteme de monitorizare a traficului aerian și a (atenție!) vehiculelor de pe suprafața de manevră (pistă de aterizare/decolare) de la compania cehă ERA AS, prin intermediul companiei BASS Systems, suma contractului fiind de 1.799.000 euro".

Citiți și:

Moldova va avea un sistem modern de supraveghere a spațiului aerian

Acest sistem performant de monitorizare a mașinilor pe pistă a fost instalat și dat în exploatare, dar el nu arată nici o mașină pe radar, deoarece mașinile care ies pe pistă nu au instalate transpondere, adaugă liderul sindical.

Advertisement

"Majoritatea mașinilor care deservesc pista și aeroportul....sunt ale Avia Invest, și da nici până acum ele nu sunt echipate cu transpondere, care din auzite costă cateva mii de euro. Să mă corecteze experții referitor la preț, dar ăsta e prețul vieții pasagerilor pe Aeroportul din Chișinău cu taxă de modernizare 9€, cu gard viu, ecran 3D și trecere subterană modernă", scrie Eugen Sajin.

Totodată el sugerează că această achiziție a fost o spălare de bani, iar în consecință controlorii de trafic nu pot astfel să monitorizeze traficul pe pistă.

"Automobilele se aflau regulamentar!"

În replică Boris Salov, director general interimar al Avia Invest spune că toată vina aparține controlorului de trafic, iar acestea sunt niște justificări.

"Automobilele se aflau acolo în mod regulamentar și efectuau lucrări de curățare a  pistei. Totul a fost coordonat cu controlorul. Or înainte de a ieși pe pistă el le-a dat permisiunea, ca apoi peste un timp să permită și decolarea avionului" a declarat pentru Mold-street.com, directorul Avia Invest SRL.

Potrivit lui Boris Salov, dotarea cu transpondere sau cu alte sisteme nu este ceva obligatoriu, iar aceasta chiar dacă s-ar efectuat ar fi un sistem auxiliar, nu de bază pentru activitatea controlorilor de trafic.

Totodată directorul Avia Invest a mai precizat că mașinile se aflau departe de locul decolării și nu ar fi existta riscul unui accident.

Aminitim că incidentul a fost semnalat inițial de către fostul șef al MoldATSA, Sorin Stati. „Această neglijență a conducerii MoldATSA poate avea consecințe grave, la fel cum s-a întâmplat în cazul șoferiței cu Porshe-ul implicată în acel accident cumplit soldat cu decedați și răniți”, a declarat Sorin Stati.

Autoritățile susțin că de vină a fost factorul uman

Abia după aceasta și Autoritatea Aeronautică Civilă a fost nevoită să anunțe că a fost convocată Comisia permanentă pentru investigarea accidentelor și incidentelor aeronautice care și desfășoară acțiunile de investigare a circumstanțelor incidentului.

"Conform datelor preliminare, incidentul ar fi fost cauzat de o eroare umană. În timpul decolării unei aeronave, la capătul pistei de decolare, operau trei automobile ale serviciului tehnic, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a procedurilor", susține Autoritatea.

Totodată MoldATSA a comunicat că dispecerul responsabil pentru decolare a fost suspendat din funcție până la finalizarea investigației.

Amintim că, pe 23 iunie 2019, o aeronava A 320, care executa o cursă avia a companiei Air Moldova, cu 140 de pasageri la bord, era în pericol să se ciocnească în zbor cu un avion An-2, care a decolat de pe aerodromul de la Vadul lui Voda, astfel traiectoriile acestor aeronave intersectindu-se

Menționăm că Ministerul Economiei și Infrastructurii este instituția abilitată pentru investigarea evenimentelor/incidentelor aeronautice din Republica Moldova, conform Codului Aerian.Oportunitati