Ministrul Brînzan a găsit bani pentru drumuri: 70 milioane de dolari de la Banca Mondială

shadow
Joi, 03.10.2019 07:57   941
Aproape 70 de milioane de dolari oferiți de Banca Mondială pentru construcția drumurilor naționale în Republica Moldova rămân neutilizate, a anunţat Vadim Brînzan, ministrul Economiei şi Infrastructurii.

„Banii pur și simplu stau neutilizați. Probabil, e mai ușor să iei bani din buget și să-i folosești cum crezi că ar fi de dorit să-i utilizezi, pe când Banca Mondială vine cu anumite condiții de transparență, de echitate, concurență etc”, a afirmat ministrul în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV.

Citiți și:

Banca Mondială oferă 80 milioane de dolari, Moldova are nevoie de 10 de ori mai mult

Astfel Vadim Brînzan sugerează că licitaţiile organizate de Administraţia de Stat a Drumurilor (ASD) pentru lucrările de reparaţie a drumurilor locale şi naţionale din banii Fondului Rutier nu ar fi transparente.

Audit la Administraţia de Stat a Drumurilor

Totodată el a anunţat că la ASD a fost efectuat un audit şi rezultatele lui vor fi utilizate pentru reorganizarea întreprinderii şi pentru schimbarea modalităţii de finanţare de la buget a lucrărilor de întreţinere şi reparaţie a drumurilor.

Potrivit lui Brînzan drumarii s-au focusat pe așa-zisul proiect Drumuri bune, de unde obţineau mai uşor bani pentru lucrări.

Advertisement

"Nimeni nu este împotrivă ca să avem drumuri foarte bune în sate - și spre cimitir, și spre școală, însă felul cum a fost gestionat acest program indică mai multe lucruri: au fost vulnerabilizați primarii care erau nevoiți, practic, să vină în capitală să ceară bani cu mâna întinsă și pentru favoruri politice”, a declarat ministrul.

Ministrul anunță că de anul viitor modul de finanțare se va schimba iar finanțarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţie a drumurilor locale se va face direct prin intermediul administrației publice locale de nivelul unu sau doi.

În acest sens el a mai spus că deşi fosta guvernarea a anunţat că pentru 2019 au fost bugetaţi peste 2 miliarde de lei pentru lucrările de reparaţie a drumurilor, real la buget erau mai puţin de un miliard de lei, din care 280 milioane lei, plăţi pentru lucrările efectuate în 2018.

Cât despre cele 70 de milioane de dolari de la Banca Mondială, apoi e vorba de Proiectul „Reabilitarea drumurilor locale” în valoare totală de 80 milioane de dolari, lansat 4 ani ani în urmă. În acest an era prevăzută utilizarea a 133,75 milioane lei. 

Drumuri pentru acces la școli și spitale 

Amintim că Banca Mondială a aprobat încă pe 30 octombrie 2015, o finanțare de 80 milioane de dolari pentru Republica Moldova, în cadrul proiectului îmbunătățirea drumurilor locale (PIDL), ce presupune reabilitarea și modernizarea a 300 km de drumuri locale.

Finanțarea are drept obiectiv "oferirea accesului rutier sigur și durabil la instituții de învățământ, instituții medicale și piețe de-a lungul unor coridoare selectate, cu accent pe reabilitarea drumurilor care vor permite copiilor din zonele rurale să beneficieze de acces sporit la școlile consolidate – “școli de circumscripție” – rezultate din optimizarea rețelei de școli".

Totodată proiectul își propune să susțină necesitățile țării pentru un sistem eficient de transporturi, care ar facilita mobilitatea cetățenilor, accesul sporit la servicii sociale și economice, și ar încuraja creșterea activității comerciale pe piețele internaționale și locale.

Realizarea acestui proiect însă are loc lent și cu întârzieri, iar companiile care câștigă tenderele internaționale pentru reconstrucția drumurilor, nu valorifică fondurile respective.

 Oportunitati