De la reducerea tarifelor de roaming la armonizarea piețelor digitale: Noul program UE

shadow
Joi, 03.10.2019 04:44   943
EU4Digital, un nou program finanțat de Uniunea Europeană pentru a oferi suport economiei și societății digitale în cele șase state ale Parteneriatului Estic a fost lansat la Chișinău, pe 2 octombrie 2019, cu suportul Delegației UE în Moldova și a Ministerului Economiei și Infrastructurii.

“Suntem mândri să prezentăm Programul EU4Digital care sperăm să îmbunătățească nu doar activitatea instituțiilor guvernamentale, ci și viața cetățenilor moldoveni. Este un domeniu cu potențial enorm pentru dezvoltare socială și economică, precum și de stimulare a creșterii și creare a locurilor de muncă. Armonizarea piețelor digitale va duce la îmbunătățirea serviciilor online, la prețuri mai bune și la o alegere mai mare, va atrage investiții și va stimula comerțul și ocuparea forței de muncă", a declarat Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko.

În opinia lui Vadim Brînzan, Ministrul Economiei și Infrastructurii Programul EU4Digital va oferi oportunități și legături mai bune în economia și societatea digitală, pentru afacerile și cetățenii din țările Parteneriatului Estic și UE.

"O conectivitate mai accesibilă, un ecosistem modern de start-up-uri TIC, e-comerț simplificat, securitate cibernetică sporită și competențe digitale vor stimula creșterea economică, incluziunea digitală a cetățenilor și afacerilor, și integrarea Republicii Moldova în economia digitală regională și europeană.”, a declarat Brînzan.

Advertisement

De la reducerea tarifelor de roaming, la armonizarea piețelor digitale

EU4Digital are drept scop extinderea Pieței Unice Digitale a UE către statele Parteneriatului Estic, dezvoltând potențialul economiei și societății digitale în vederea asigurării creșterii economice, generării mai multor locuri de muncă, îmbunătățirii vițeii oamenilor și asistării mediului de afaceri.

Prin această inițiativă, UE sprijină reducerea tarifelor de roaming, elaborarea serviciilor în bandă largă de mare viteză pentru a stimula economiile și extinde e-serviciile, securitate cibernetică coordonată și armonizarea cadrelor digitale în întreaga societate în diferite domenii, de la logistică până la sănătate, abilități sporite și crearea locurilor de muncă în industria digitală.

Armonizarea piețelor digitale pin intermediul inițiativei EU4Digital va contribui la eliminarea barierelor din calea serviciilor online pan-europene pentru cetățeni, administrațiile publice și mediul de afaceri, soldându-se cu servicii online îmbunătățite la prețuri mai bune și cu o alegere mai mare.

Un element central al inițiativei EU4Digital este programul de trei ani, finanțat de UE, ”EU4Digital: susținerea economiei și societății digitale în Parteneriatul Estic” (2019-2022) care promovează domeniile-cheie ale economiei și societății digitale, în conformitate cu normele și practicile UE, și comunică sprijinul UE în cadrul agendei digitale din regiune.

Programul își axează sprijinul pe șase domenii de politică cheie: Normele în sectorul telecomunicațiilor, Încredere și Securitate, e-Comerț, Inovarea în domeniul TIC, e-Sănătate și e-Competențe. Aceste domenii de sprijin oglindesc cele șase rețele EU4Digital, create în 2016 și care sunt alcătuite din reprezentanți ai țărilor Parteneriatului Estic și ale statelor membre ale UE.Oportunitati