Când Uniunea Europeană va debloca asistența macro-financiară de 100 milioane euro

shadow
Marţi, 01.10.2019 10:39   979
Ministrul Finanțelor Natalia Gavrilița anunță într-un mesaj postat pe facebook, în contextul vizitei la Bruxelles la cea de-a cincea reuniune a Consiliului de Asociere cu UE despre faptul că până la finele anului 2019, Moldova va primi 60 milioane de euro din asistența macro-financiară. Mesajul de la UE însă nu este tot atât de convingător.

„Uniunea Europeană va disbursa în bugetul Republicii Moldova două tranşe de asistenţă macro-financiară în valoare de 60 milioane euro până la sfârşitul anului curent", a scris Natalia Gavriliţa.

Prima tranşă în octombrie, restul când vor fi îndeplinite anagajamentele

Totodată ea a menţionat asistenţa macro-financiară este doar o parte din suportul acordat de UE.

"Vara aceasta am primit deja 14,5 milioane euro în calitate de suport bugetar pentru finanţarea educaţiei vocaţionale, implementarea planului de liberalizare a vizelor şi a acordului de liber schimb. Adiţional, am semnat deja acorduri de finanţare în valoare totală de 80 milioane euro pentru proiecte în domeniul energetic, susţinerea autorităţilor locale din Ungheni şi Cahul, continuarea programului Erasmus şi promovarea egalităţii de gen", potrivit Nataliei Gavriliţa.

Citiți și:

Cele 28 de acțiuni ce trebuie să le întreprindă guvernarea pentru a primi asistența UE

Despre faptul că asistenţa poate veni în acest an scrie şi în comunicatul de presă al Guvernului, după cea de-a cincea reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – UE, în care e citată premierul Maia Sandu şi Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

Advertisement

„Trebuie să ne asigurăm că parteneriatul nostru evoluează în timp și de aceea astăzi am convenit să actualizăm agenda de asociere și să stabilim noi priorități pe baza cărora să evolueze Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb în următorii ani. Suntem gata să creștem asistența financiară pentru a sprijini agenda ambițioasă a Guvernului. Sperăm să eliberăm prima tranșă macrofinanciară în curând. Toate acestea sunt un semnal clar al aprecierii pe care o avem față de reformele pe care le-ați făcut deja”, a declarat înaltul oficial UE, menționând că reforma sistemului judiciar și cea a Procuraturii sunt chestiuni vitale, care vor permite crearea unui mediu de afaceri mai puternic și vor stimula investițiile.

Totuşi în comunicatul comun difuzat la finalul reuniunii Republica Moldova și UE se precizează că UE este pregătită să acorde prima tranșă a asistenței macrofinanciare în octombrie 2019, dar reaminteşte "că eliberarea restului tranșelor în cadrul programului MFA (asistenţa macro-financiară n.r.) va fi decisă după o evaluare a îndeplinirii măsurilor de politică corespunzătoare incluse în Memorandumul de Înțelegere și respectare a precondițiilor politice".

Mai mulţi bani din 2020, dar condiţionat

De asemenea, UE a subliniat disponibilitatea de a lua în considerare creșterea substanțială a alocării finanțării pentru Moldova în cadrul bugetului UE 2020, "pentru a oferi un pachet de sprijin robust în diferite domenii-cheie, inclusiv sprijin pentru dezvoltarea locală și administrația publică locală pentru sate, orașe și raioane din afara Chișinău și sprijin pentru reforma justiției".

UE a reamintit că asistența va continua să se bazeze pe condiționalitate strictă și pe progrese concrete și vizibile în procesul de reformă, inclusiv în justiție și anticorupție.

Mai adăugăm că în cadrul Comisiei Europene a fost creat ”Project Team Moldova”, menit să eficientizeze sprijinul UE pentru procesul de reformă din Moldova.

Amintim că aproape trei ani în urmă, Comisia Europeană a dat curs unei cereri din partea Republicii Moldova, propunând un program de asistență macro-financiară în valoare de până la 100 de milioane euro, care să ajute Moldova să facă față nevoilor de finanțare pe termen scurt.

Până la 40 de milioane euro din MFA ar urma să fie furnizate sub formă de granturi iar circa 60 de milioane euro – sub formă de împrumuturi pe termen mediu acordate în condiții favorabile de finanțare. Asistenţa urma să fie alocată în trei tranşe în anii 2017-2018, dar alocarea acestora a fost suspendată ca urmare a unor derapaje în justiţie şi sistemul politic din Moldova.Oportunitati