Nașul Sternioală recuzat de Banca Națională

shadow
Luni, 30.09.2019 06:10   5830
Doi ani în urmă Banca Națională a Moldovei (BNM) sancționa patru persoane din fosta conducere a Victoriabank cu o amendă totală de 496.071 lei, pentru încălcări ale legislației.

Era vorba de Natalia Politov-Cangaș (fosta președinte al băncii), Corneliu Ghimpu (prim-vicepreședinte), cunoscut și ca nepotul fostului președinte al Moldovei, Mihai Ghimpu, Ludmila Vangheli (vicepreședinte) și Elena Goncear (vicepreședinte).

Credite grupului Şor și Luncașu-Bacalov

Potrivit BNM, decizia a fost luată ca rezultat a unui control complex pe teren efectuat la această bancă, în cadrul căruia au fost constatate unele încălcări ale Legii instituțiilor financiare, actelor normative ale BNM și Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

În special, banca nu a respectat cerințele prudențiale referitoare la activitatea de creditare, reglementările valutare, concentrarea riscurilor, clasificarea activelor etc.

Din materialele la care se fac referință în procese de judecată rezultă că BNM a constatat că Victoriabank ar fi încălcat normele prudențiale la acordarea de credite la două grupuri de debitori. Primul - Dufremol, Avia Invest și Air Clasica afiliate lui Ilan Şor și al doilea - Lux-Proba, Acvilin, Oleg Bacalov și Iurii Luncașu.

Din materialele publicate nu este clar care a fost soarta acestor credite, dar toți foștii șefi de la Victoriabank au contestat decizia BNM, obținând în prima și a doua instanță reducerea sumei amenzilor aplicate și anularea unor sancțiuni sub formă de avertismente.

Natalia Politov-Cangaș bunăoară a obținut reducerea amenzii de la 165.364 de lei la 114.890 lei, iar Elena Goncear anularea unei sancțiuni.

BNM a constestat deciziile instanțelor. În ultima instanță, la Curtea Supremă de Justiției, contestația BNM în litigiul cu Natalia Politov-Cangaș și în cel cu Elena Goncear, urmează să fie examinat de un complet de judecată din cinci magistrați (Oleg Sternioală, Sveatoslav Moldovan, Nina Vascan, Victor Burduh, Iurie Bejenaru), în frunte cu Oleg Sternioală.

Advertisement

Relația de rudenie nu e temei?

Pe 18 septembrie 2019, BNM, reprezentată de Nicolae Palamaru a depus cerere de recuzare în privința judecătorilor Oleg Sternioală și Victor Burduh.

Drept temei de recuzare au fost invocat faptul că cei doi judecători (Oleg Sternioală și Victor Burduh) "se află în relații personale (de familie) strânse, ceea ce nu este compatibilă cu principiul de imparțialitate și independență a judecătorului la examinarea cauzei".

Instanța nu menționează care ar fi gradul de rudenie între cei doi, dar examinând cererea de recuzare, a stabilit "că temeiul invocat, precum că judecătorii Oleg Sternioală și Victor Burduh se află în relații personale (de familie) strânse, este unul declarativ, fără prezentarea probelor pertinente și concludente în acest sens, drept urmare, nu se încadrează în limitele art. 49, 50 Cod administrativ și art. 50 alin. (1) lit. e) Cod de procedură civilă și nu sunt niște temeiuri care ar pune la îndoială obiectivitatea și nepărtinirea judecătorilor".

Potrivit unei investigații realizate de Ziarul de gardă, Sternioală este cumătru cu judecătorul Victor Burduh, care a fost și unul din invitații la nunta lui Sternioală, din 2014.

„Nașul de cununie al domniei sale (Sternioală, n.r.) este Iurie Tabarcea, însă nu cunoaște dacă acesta din urmă a avut sau are dosare pe rolul CSJ, în calitate de avocat. Victor Burduh a fost invitat la nunta domniei sale și dl Sternioală este nașul de botez al fiicei dlui Burduh. Însă aceste împrejurări nu influențează calitatea actului de justiție pe care îl înfăptuiește”, scrie portalul investigații.md, citând un răspuns de la CSJ.

Nașul Sternioală de la Colegiul de evaluare

Menționăm că cei doi judecători, împreună cu Nicolae Craiu au fost cei care au decis pe 26 septmebrie să respingă recursul și cererea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care s-a opus convocării Adunării Generale a Judecătorilor.

Doi judecători, Sveatoslav Moldovan și Iurie Bejenaru au venit cu o opinie separată, menționând că CSJ urma să caseze hotărârea Curții de Apel, prin care s-a obligat CSM-ul să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor pe 27 septembrie.

Numele lui Sternioală apare și în nota depusă la CSM de Mihai Murguleț, judecător de instrucție la judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) în care informa CSM că „în perioada 2018-2019 a fost supus unor atacuri nejustificate din partea președintelui CSJ, Ion Druță, președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, și vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău (sediul Rîșcani), Corneliu Guzun.

Ultimul iar fi comunicat lui Murguleț că „va avea grijă ca el să nu fie atestat la evaluare, menționînd că nașul său este președintele Colegiului de evaluare”, adică Oleg Sternioală, judecător la CSJ, care din 22 noiembrie 2016 a fost desemnat în calitate de membru al Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor, iar din anul 2017 și funcția de președinte al Colegiului de evaluare.



Oportunitati