Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 23 – 28 septembrie 2019

shadow
Duminică, 29.09.2019 07:09   874

Peste 200 milioane de euro, oferiți pentru interconectarea rețelelor electrice ale RM cu cele ale UE. Dosar penal pe numele ex-președintelui Petru Lucinschi. Rospotrebnadzor este nemulțumit de standardele de calitate a produselor alimentare. Moldovagaz este pe cale de a mări numărul milionarilor din Republica Moldova.

UE și Banca Mondială oferă resurse financiare pentru a ajuta Republica Moldova să-și diversifice sursele de energie. Nu e prima dată când se semnează astfel de acorduri. Ploaie de bani în sistemul energetic: peste 200 milioane de euro pentru interconectare cu UE.

***

Procuratura Anticorupție a înaintat învinuirea fostului președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi. A se vedea detalii privind dosarul penal în care figurează Petru Lucinschi.

***

Reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și Rospotrebnadzor din Rusia au pus în discuție prevederile unor legi adoptate în Republica Moldova. Care este interesul Rospotrebnadzor față de calitatea produselor alimentare în țara noastră?

***

În Consiliului de Observatori al SA Moldovagaz, în premieră, a ajuns și un reprezentant al societății civile. Aici citiți detalii privind actualii și viitorii milionari de la Moldovagaz.

 

În acest an prețul gazelor importate de Republica Moldova au înregistrat o scădere lentă: $241,16 – trimestrul I, $235,62 – trimestrul II, $229,5 – III. La ce preț și de unde va cumpăra gaze Moldova?

***

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a înaintat propunerea de a retragere drepturile exclusive la serviciile de dializă, oferite de Guvernul Filip, unei firme cu fondatori din Cipru. Detalii privind riscurile pentru monopolist.

***

Pe parcursul primelor 100 de zile, Guvernul Maia Sandu a trebuit să se ocupe de numeroase contracte de privatizare, concesiune și investiții încheiate cu investitorii străini în trecut. Multe dintre acestea au fost încheiate cu încălcări grave și abateri de la lege. Detalii privind problemele moștenite la Portul Giurgiulești.

 

Președintele Igor Dodon a declarat că proprietarii Portului Internațional Liber Giurgiulești sunt în căutare de investitori sau parteneri. Portul Giurgiulești ar putea ajunge la un investitor rus?

 

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a anunțat despre acordarea unu credit, de până la 40 milioane dolari, pentru finanțarea Trans-Oil Group.

Advertisement

A se vedea detalii privind activitatea milionarului Vaja Jhashi.

***

A fost aplicat sechestru în valoare de 301,6 milioane de lei în cadrul unui dosar, în care este instrumentată infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari la privatizarea Air Moldova. Cine sunt proprietarii companiei aeriene pe capitalul căreia CNA a pus sechestru?

***

În prima jumătate a acestui an, importul de produse petroliere în Republica Moldova a constituit 377.726,7 tone, arată datele publicate de ANRE. Detalii privind dependența Republicii Moldova la importul de benzină.

***

Pentru contracararea unor scheme de spălare a banilor de tipul Laundromatului rusesc, Deputatul Sergiu Litvinenco a propus eliminarea plafonului taxei de stat la examinarea litigiilor cu caracter patrimonial. Detalii privind schema lui Platon de neplată a taxei de stat în 200 de decizii de judecată.

***

Pentru rezidenții Digital Park, serviciile Moldova Agroindbank sunt la doar câteva minute distanță. A se vedea detalii privind produsele și serviciile bancare de ultimă generație oferite.

***

Grupul bancar OTP Bank Nyrt din Ungaria a inițiat o ofertă de preluare obligatorie a acțiunilor ordinare nominative, emise de Mobiasbancă - OTP Group SA. Detalii privind oferta tentantă pentru acționarii minoritari.

 

CEO Mobiasbanca susține investițiile în educația financiară a clienților. A se vedea detalii privind Conferința „Dezvoltarea instrumentelor financiare în Republica Moldova”.

***

Kaufland a deschis oficial primele sale două magazine în Republica Moldova, situate în sectorul Botanica și în sectorul Ciocana. Detalii.

***

Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova a anunțat că piața zahărului din Moldova este afectată de costurile de producție ridicate, contrabanda de zahăr prin Transnistria și comerțul cu acest produs în bază de patente. Va dispare zahărul moldovenesc de pe piață?

***

Arena Națională va trece sub controlul Agenției Proprietății Publice. Va exista un plan de dezvoltare a Arenei Naționale?

***

Procuratura Generală a anunțat despre evoluțiile în dosarul penal privind falsurile în acte publice, care au cauzat un prejudiciu pentru bugetul de stat. A se vedea detalii privind fostul funcționar în Parlament, obligat să întoarcă statului circa 6 milioane lei.

***

Persoanele fizice și juridice din zonele offshore nu vor fi admise să participe direct sau indirect la procesele de privatizare, concesiune, achiziții publice și parteneriat public-privat. A se vedea detalii privind proiectul de lege și posibilele efecte ale acestuia.

***

În primele două trimestre ale anului 2019, forța de muncă din țară a constituit 898.600 (populația ocupată) și, respectiv, 943.000 (populația ocupată plus șomerii) de persoane. În ce sector se achită cele mai multe salarii „în plic”?

***

Ex-premierul Ion Sturza a anunțat vânzarea proiectului de birouri Liberty Technology Park din Cluj-Napoca. A se vedea detalii privind valoarea tranzacției.

***

Curtea de Apel din Paris a admis demersul Republicii Moldova de a solicita opinia Curții de Justiție a Uniunii Europene, cu privire la litigiile ce vizează dosarul cu compania ucraineană Energoalians (Komstroy). A se vedea detalii privind dosarul de miliarde de la Paris.

***

Un grup de persoane, care a cauzat daune de milioane lei bugetului de stat, a fost deconspirat. A se vedea detalii privind schema frauduloasă în domeniul producerii de salam.

***

Compania Air Moldova a comentat situația creată, după sechestrul aplicat pe capitalul statuar de 306 milioane lei al întreprinderii și acuză statul. A se vedea detalii privind reacția companiei Air Moldova.

***

Republica Moldova a coborât de pe locul 68 pe locul 70 în clasamentul digitalizării afacerilor Euler Hermes, potrivit unui studiului francez. A se vedea detalii.

***Oportunitati