Dosarul în care figurează fostul președinte al Republicii Moldova

shadow
Sâmbătă, 28.09.2019 10:22   1532
Fostul președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a fost citat vineri, 27 septembrie, la Procuratura Anticorupție, unde i s-ar fi înaintat învinuirea precum că ar face parte dintr-un „grup organizat infracțional”.

Petru Lucinschi consideră învinuirea ilegală și lipsită de orice suport juridic, fapt pentru care a respins-o cu vehemență.

Lucinschi: Nu am dat credite și nu am primit dividende!

„Judecând după amploarea pe care a luat-o informația respectivă, am impresia că nu se caută modalitatea de întoarcere a banilor în țară, dar se caută „nume sonore” – expresia domnului Slusari. Resping orice acuzație și încă o dată declar că de la „Unibank” niciodată n-am luat și nu am votat niciun credit, n-am primit dividente, nici n-am măcar un cont bancar la această bancă. Mai mult, n-am pășit niciodată pragul instituției date”, menționează Petru Lucinschi într-o declarație remisă presei.

Fostul președinte susține că va colabora cu ancheta, iar în zilele apropiate urmează să prezinte informațiile care confirmă nevinovăția sa.

„Acțiunile respective m-au convins, încă o dată, că e vorba de atacuri orchestrate împotriva familiei mele.

Advertisement

Acestea au început cu un dosar la comandă împotriva feciorului meu Sergiu, în România, au continuat în privința altui fecior, Chiril (cazul lui este binecunoscut) și iată că s-a ajuns și la persoana mea. Scopul este de a-mi denigra și a compromite imaginea. Însă, sunt convins că adevarul, mai devreme sau mai târziu, va ieși la iveală”, mai menționează Petru Lucinschi.

De la fost președinte, la deputați

De notat că, în același dosar, zece zile în urmă au rămas fără imunitate parlamentară două deputate din Partidul Șor: Marina Tauber și Reghina Apostolova, acestea fiind suspectate de escrocherie, spălare de bani și grup criminal. 

Și fostul președinte și deputatele au ajuns acționari la Unibank, bancă ce a făcut parte din Shorholding, printr-o schemă, descrisă și în raportul Kroll.

S-a întâmplat pe 17 august 2012, când în cadrul unor tranzacții la Bursa de Valori aceștia au cumpărat 100% din Unibank în 21 de pachete mai mici de cinci procente, pentru care s-au plătit peste 231 de milioane de lei sau circa 18,5 milioane de dolari, la cursul zilei.

Dorin Drăguțanu, guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în acea perioadă, avea să declare că „este regretabil că noii acționari ai Unibank au intrat în posesia băncii prin ușa din spate”.

Printre acționarii de la Unibank se remarcau ex-președintele Republicii Moldova Petru Lucinschi, cu 4,8%, fostul șef al Vămii Viorel Melnic, dar și conducătorii reprezentanței din Moldova ai agenției Novosti și apoi Sputnik - Vladimir Novosadiuc cu Margarita Ţvic, cu câte 4,6%. De altfel, Novosadiuc a fost și unul din membrii Consiliului de Administrație al Băncii Sociale.



Oportunitati