Prima reacție a companiei Air Moldova la sechestrele impuse de procurori

shadow
Vineri, 27.09.2019 13:31   1674
Compania Air Moldova a decis în sfârșit să comenteze situația actuală, creată după sechestrul aplicat pe capitalul statuar de 306 milioane lei al întreprinderii. Acționarii însă tac.

"În ultimul timp compania Air Moldova este supusă unor atacuri regulate venite atât din mediul politic, guvernamental cât și al organelor de anchetă. Aceste acțiuni pot periclita în mod ireparabil activitatea companiei și, în mod special, pasagerii noștri – aproximativ 1,4 milioane anual", se arată într-un comunicat al companiei.

Air Moldova susține că nici statul nu și-a onorat obligațiunile

Potrivit Air Moldova, campaniile de denigrare a imaginii și presiunile derulate "au drept scop falimentarea transportatorului național".

În opinia companiei, sechestrul de peste 300 milioane de lei aplicat pe capitalul statutar al întreprinderii afectează planul de modernizare a companiei Air Moldova.

"Cel mai grav este că autoritățile au aplicat acest sechestru pe capitalul statutar al companiei, deși statul nu și-a onorat obligațiunile de a vărsa peste 151 de milioane de lei, în conformitate cu obligațiunile contractuale.

Advertisement

Aceasta înseamnă că instituțiile au sechestrat banii care nu aparțin statului, dar agentului economic. Atragem atenția în acest sens că pe lângă prejudiciile pe care aceste acțiuni abuzive le provoacă Air Moldova, ele pot afecta în mod direct și pasagerii companiei", se mai arată în comunicat.

Cu toate acestea, compania susține că în prezent activează în regim normal și depune tot efortul pentru a-și onora obligațiunile și a oferi în continuare servicii de transport aerian sigure și confortabile.

Amintim că o săptămână în urmă Agenția pentru recuperarea bunurilor infracționale a CNA și Procuratura Anticorupție au aplicat sechestru pe capitalul statutar al Air Moldova în valoare de 301,6 milioane de lei în cadrul unui dosar în care este instrumentată infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari la privatizarea companiei aeriene un an în urmă de firma Civil Aviation Group SRL.

Acționarii din România tac

Totodată CNA a pus sechestru și pe capitalul Civil Aviation Group SRL, proprietarul Air Moldova.

Acționarul majoritar al Civil Aviation Group SRL, compania românească Blue Air nu a comentat acțiunile autorităților de la Chișinău. Mold-street.com a solicitat de câteva ori o reacție, care au fost lăsate fără răspuns.

Anterior Igor Munteanu, președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019) a anunțat că noii proprietari nu au achitat datoriile Air Moldova.

În plus Igor Munteanu a descris cum noii acționari de la Air Moldova ar fi adus banii cash, pentru a plăti pentru acțiunile companiei.Oportunitati