Prima reacţie a companiei Air Moldova la sechestrele impuse de procurori

shadow
Vineri, 27.09.2019 13:31   1403
Compania Air Moldova a decis în sfârşit să comenteze situația actuală, creată după sechestrul aplicat pe capitalul statuar de 306 milioane lei al întreprinderii. Acţionarii însă tac.

"În ultimul timp compania Air Moldova este supusă unor atacuri regulate venite atât din mediul politic, guvernamental cât şi al organelor de anchetă. Aceste acţiuni pot periclita în mod ireparabil activitatea companiei şi, în mod special, pasagerii noştri – aproximativ 1,4 milioane anual", se arată într-un comunicat al companiei.

Air Moldova susţine că nici statul nu şi-a onorat obligaţiunile

Potrivit Air Moldova, campaniile de denigrare a imaginii şi presiunile derulate "au drept scop falimentarea transportatorului naţional".

În opinia companiei, sechestrul de peste 300 milioane de lei aplicat pe capitalul statutar al întreprinderii afectează planul de modernizare a companiei Air Moldova.

"Cel mai grav este că autorităţile au aplicat acest sechestru pe capitalul statutar al companiei, deşi statul nu şi-a onorat obligaţiunile de a vărsa peste 151 de milioane de lei, în conformitate cu obligaţiunile contractuale.

Advertisement

Aceasta înseamnă că instituţiile au sechestrat banii care nu aparţin statului, dar agentului economic. Atragem atenţia în acest sens că pe lângă prejudiciile pe care aceste acţiuni abuzive le provoacă Air Moldova, ele pot afecta în mod direct şi pasagerii companiei", se mai arată în comunicat.

Cu toate acestea, compania susţine că în prezent activează în regim normal şi depune tot efortul pentru a-şi onora obligaţiunile şi a oferi în continuare servicii de transport aerian sigure și confortabile.

Amintim că o săptămână în urmă Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale a CNA şi Procuratura Anticorupţie au aplicat sechestru pe capitalul statutar al Air Moldova în valoare de 301,6 milioane de lei în cadrul unui dosar în care este instrumentată infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari la privatizarea companiei aeriene un an în urmă de firma Civil Aviation Group SRL.

Acţionarii din România tac

Totodată CNA a pus sechestru şi pe capitalul Civil Aviation Group SRL, proprietarul Air Moldova.

Acţionarul majoritar al Civil Aviation Group SRL, compania românească Blue Air nu a comentat acţiunile autorităţilor de la Chişinău. Mold-street.com a solicitat de câteva ori o reacţie, care au fost lăsate fără răspuns.

Anterior Igor Munteanu, președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019) a anunţat că noii proprietari nu au achitat datoriile Air Moldova.

În plus Igor Munteanu a descris cum noii acţionari de la Air Moldova ar fi adus banii cash, pentru a plăti pentru acţiunile companiei.Oportunitati