Ploaie de bani în sistemul energetic. Peste 200 milioane de euro pentru interconectare cu UE

shadow
Joi, 26.09.2019 12:56   1641
UE și Banca Mondială se alătură cu resurse financiare pachetului financiar al BERD/BEI pentru a ajuta Republica Moldova să-și diversifice sursele de energie. Proiectul va fi realizat în anii 2019-2024. Anterior termenul era anul 2022.

La Chișinău au fost semnate Acordurile de Finanțare între Republica Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare privind Proiectul de Dezvoltare a Sistemului Energetic și a Acordul de Grant între Republica Moldova, Moldelectrica și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind Proiectul „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I.

200 milioane de euro și 70 milioane de dolari pentru interconectare

Astfel în urma unui împrumut inițial de 160 milioane de euro oferit în părți egale de BERD și BEI, UE se alătură cu un grant investițional de 40 de milioane de euro. Totodată și Banca Mondială oferă un împrumut de 70 milioane de dolari. În total sunt 200 milioane de euro și 70 milioane de dolari.

Sumele respective au fost coordonate și anunțate încă doi ani în urmă, dar proiectul abia acum prinde contur.

Grantul UE va cofinanța construcția unei stații electrice de tip back-to-back de 600 MW la Vulcănești. Împrumutul Băncii Mondiale va finanța construcția unei linii aeriene noi de înaltă tensiune de 400 kV dintre Vulcănești și Chișinău, precum și va extinde și moderniza stațiile asociate de înaltă tensiune.

Interconectarea va fi asincronă

„Această operațiune de finanțare comună a fost concepută ca un proiect ambițios și cuprinzător de dezvoltare a sectorului energetic, al cărui obiectiv general este creșterea capacității și îmbunătățirea fiabilității sistemului de transport al energiei electrice în Republica Moldova", a declarat Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița.

Advertisement

Potrivit ei decizia strategică a Guvernului Republicii Moldova de interconectare asincronă cu România, este o soluție optimă pentru a rezolva problema securității aprovizionării cu energie electrică. 

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a adăugat că acesta e un pas înainte pentru a realiza conectarea Republicii Moldova la sistemul UE de distribuție a energiei.

"Acest fapt va contribui considerabil la securitatea energetică a Republicii Moldova. Obiectivul pe termen mediu este integrarea deplină a țării în sistemul ENTSO-E. Procesul este lung însă merită efortul”, a spus Michalko.

Șefa BERD pentru Moldova, Angela Sax a declarat că „BERD este bucuroasă să-și unească forțele cu UE, Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții pentru a ajuta Moldova să se integreze pe piața europeană de energie electrică.

"Acest proiect reprezintă o ilustrare adițională a unirii forțelor instituțiilor internaționale întru susținerea dezvoltării Moldovei și a infrastructurii sale în beneficiul cetățenilor săi”, a concluizionat Angela Sax.

Realizarea proiectului amânată pentru 2024

Interconectarea are o importanță crucială pentru diversificarea surselor de energie electrică ale Republicii Moldova. În prezent, țara depinde de Centrala de la Cuciurgan alimentată cu gaz natural, petrol și cărbune și de importurile de energie din Ucraina, acestea reprezentând până la 80% din toate sursele de electricitate.

Se estimează că interconectarea la rețeaua electrică a României va îmbunătăți în mod considerabil stabilitatea și fiabilitatea aprovizionării cu energie electrică – o precondiție pentru dezvoltarea economică a țării.

În plus diversificarea resurselor de energie electrică va deschide piața de energie a Moldovei pentru o concurență mai mare, cu acces la piața europeană generând beneficii economice atât pentru companii, cât și pentru cetățeni.

Astfel proiectul va pava drumul Republicii Moldova spre integrarea în rețeaua europeană de energie electrică operată de operatorii de transport și de sistem ENTSO-E.

Interconectarea va fi realizată de către întreprinderea de stat Moldelectrica, în perioada 2019 - 2024, care anterior a promis că o va realiza până în 2022.

O investiție irecuperabilă

Investitia va fi recuperată din contul tarifului reglementat de transport al energiei electrice, care se estimează că va crește în următorii ani.

Specialiștii însă au avertizat că o astfel de investiție majoră va fi dificil de recuperat rapid. Ba chiar deloc, în condițiile Republicii Moldova. În consecință au propus alte soluții de alternativă care nu au fost acceptate. Oportunitati