O nouă obligație pentru Vadim Brînzan, ministrul Economiei

shadow
Miercuri, 25.09.2019 10:14   1587
Compania Arena Națională SRL va trece din subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) sub controlul Agenției Proprietății Publice (APP), prevede un proiect de hotărâre de Guvern.

Autorul documentului, Ministerul Economiei și Infrastructurii argumentează inițiativa prin prevederile Legii privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, care prevede că Agenția Proprietății Publice exercită funcția de deținător de acțiuni (părți sociale) în societățile comerciale cu capital integral sau parțial de stat.

Potrivit inițiativei, Guvernul, prin derogare de la prevederile privind parteneriatele pubiice-private, îl va împuternici pe Vadim Brînzan, ministru al economiei și infrastructurii „să asigure controlul anual asupra modului de realizare a executării obligațiilor contractuale, stabilite în contractul de parteneriat public-privat pentru proiectarea și construcția arenei polivalente de interes național”.

Ministrul va exercita acest control prin intermediul unei Comisii de monitorizare a parteneriatului, instituită în acest scop prin ordinul său și inclusiv prin desemnarea unui auditor independent.

Advertisement

Vadim Brînzan susține că proiectul Arenei Chișinău a fost inițiat fără o bună pregătire și analiză a tuturor elementelor în cazul unor astfel de proiecte de anvergură. În consecință, deși Arena ar urma să fie dată în exploatare în scurt timp, viitorul ei este incert. În plus Guvernul va trebui să caute resurse pentru a achita investitorului turc costul de construcție a Arenei.

„E o construcție grandioasă pentru care nu există plan de dezvoltare. Ce facem cu piscina olimpică, cu sala polivalentă cu mii de locuri, cu toboganele pentru copii? Dezvoltatorul ne întreabă unde punem înghețată, apă, unde vindem mâncare. Zero! Nu există niciun plan și niciodată nu a existat. S-a făcut o construcție în mijlocul câmpului”, a declarat ieri, Vadim Brînzan în cadrul unei conferințe de presă.

Aminitim că Guvernul a creat în iulie 2018 prin intermediul MECC compania Arena Națională SRL, care este partenerul public al turcilor de la Summa în parteneriatul public-privat cu privire la proiectarea și construcția arenei polivalente de interes național Arena Chișinău.

Arena Chișinău SRL are un capital de 621,28 milioane lei, iar administrator al acesteia de la fondare - iulie 2018 și până în septembrie 2019, a fost Radu Lupan, membru al organizației Tineretul Democrat și consilier în cadrul Cabinetului Președintelui Parlamentului Andrian Candu, iar în prezent - Eduard Calancea, fost economist la grupul Ascom.Oportunitati