De ce dispare zahărul moldovenesc

shadow
Miercuri, 25.09.2019 06:01   2165
Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova (UPZM) anunță că piața zahărului din Moldova este afectată de costurile de producție ridicate, contrabanda de zahăr prin Transnistria și comerțul cu acest produs în bază de patente.

În acest sens UPZM citează datele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADRM), potrivit cărora anul acesta pot fi obținute aproximativ 650,000 de tone de sfeclă de zahăr de pe suprafața totală de cirxa 16.000 de hectare de plantații, grație unei recolte medii de 40,6 tone de sfeclă la hectar.

Suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr a scăzut cu 27%

Din cantitatea recoltată ar putea fi produse 84.000 de tone de zahăr. Față de anul trecut, suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr a scăzut cu 6.000 de hectare  (27%), iar producția de zahăr - cu 7.000 tone (8%), susține Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova.

Conform UPZM, din suprafața totală de terenuri pe care s-a semănat sfeclă de zahăr, aproximativ 9.000 de hectare sunt situate în zonele de materii prime ale fabricilor (din Drochia și Fălești) deținute de Südzucker Moldova. Restul de de aproximativ 7.000 de hectare de sfeclă de zahăr au fost contractate de Moldova Zahăr din Cupcini, Edineț.

Potrivit experților, starea plantațiilor de sfeclă este în general satisfăcătoare. Doar în anumite zone, în special în raionul Fălești, pe câmpurile întreprinderilor agricole individuale (nu mai mult de 10% din culturi), se observă simptome ale răspândirii bolilor, culturile rădăcinoase fiind afectate de putregaiul negru.

Advertisement

Cu toate acestea, în anul 2019, cel puțin până la acest moment, amploarea acestei probleme este cu mult mai mică, comparabil cu anul trecut, susține UPZM.

În 2018, pierderile de pe anumite câmpuri, suferite din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, au condus la faptul că sfecla de zahăr a fost recoltată numai de pe 19.000 de hectare, din totalul de 22.000 semănate.

Din cauza calității extrem de scăzute a sfeclei de zahăr și a nivelului ridicat al pierderilor acesteia, în 2018 recolta medie a fost de 37,3 tone de sfeclă la hectar.

Drept urmare, unele întreprinderi agricole care nu au reușit să obțină profit din cultivarea sfeclei de zahăr au refuzat să o crească în anul 2019.

Prețurile mari, patentarii și contrabanda

Potrivit reprezentanților companiilor producătoare de zahăr, dinamica negativă a producției în industrie se datorează mai multor motive de nivel paneuropean și național. Așadar, din cauza eliminării cotelor pentru producția de zahăr în Uniunea Europeană, în ultimii ani, pe piața europeană există o ofertă în exces a acestui produs și o reducere semnificativă a prețurilor. Acest lucru a condus la o reducere a ofertei de zahăr din Moldova în cadrul cotelor euro preferențiale.

Mai mult, din cauza lipsei subvențiilor țintite și a celui mai mare preț pentru sfecla de zahăr din Moldova (în comparație cu alte țări din regiune), competitivitatea zahărului intern pe piața europeană este foarte problematică.

În plus, după cum au menționat reprezentanții companiilor producătoare de zahăr în cadrul unei reuniuni recente la MADRM, întreprinderile interne de profil se confruntă, de asemenea, cu mari dificultăți în ceea ce privește vânzarea zahărului din sfeclă pe piața internă, unde trebuie să „concureze” cu contrabandiști și comercianți de zahăr care activează în bază de patente.

Conform estimărilor experților, în ultimul an, zeci de mii de tone de zahăr de contrabandă au intrat pe piața din Moldova. Cea mai mare parte este vândută cu ridicata și cu amănuntul de către deținătorii de patente. Participanții la ședință au convenit că vânzarea produselor alimentare pe baza unei patente este permisă numai dacă vânzătorul este producătorul acestora.

Totodată Gerogeta Mincu, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Regionale a promis că va iniția procedurile necesare pentru a proteja producătorii locali.

În prezent în Moldova mai funcționează doar trei fabrici de zahăr, două din care aparțin Sudzucker Moldova, cu capital german, iar una companiei Moldova-Zahar, cu capital polonez.Oportunitati