Cine sunt proprietarii companiei aeriene pe capitalul căreia CNA a pus sechestru

shadow
Luni, 23.09.2019 12:01   5386
Agenția pentru recuperarea bunurilor infracționale a CNA și Procuratura Anticorupție au aplicat, în această săptămână, sechestru în valoare de 301,6 milioane de lei în cadrul unui dosar în care este instrumentată infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari la privatizarea Air Moldova.

Potrivit CNA "este vorba despre un șir de tranzacții fictive, care au condus la privatizarea companiei aeriene".

Sechestru pe capitalul Air Moldova

"În scopul evitării riscurilor de înstrăinare a patrimoniului companiei, aplicarea sechestrului pe capitalul statutar al întreprinderii în valoare de 301,6 milioane de lei", se arată într-un comunicat al CNA.

Deși CNA nu menționează, dar valoarea capitalului statuar anunțat de instituție, coincide cu cea a fostei companii de stat Air Moldova, privatizată un an în urmă de firma Civil Aviation Group SRL.

Totodată CNA a pus sechestru și pe capitalul Civil Aviation Group SRL, proprietarul Air Moldova.

Fondată cu câteva zile înainte de licitație, aceasta are un capital social de 500.000 de lei, iar asociați sunt doi cetățeni ai Republicii Moldova - Serghei Melnik și Andrei Ianovici care dețin câte 25,5% din capital și compania Blue Air Aviation SA din România cu 49%.

Advertisement

Valoarea tranzacției de vânzare-cumpărare depășea 1,2 miliarde de lei (circa 61,5 milioane euro), dintre care 50 milioane de lei au fost transferate la bugetul de stat, restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, pe care investitorul s-a obligat să le achite.

Tranzacția a fost criticată de opoziție și experți, ca urmare a procedurilor netransparente, dar autoritțile au susținut că nu aveau o altă soluție pentru o companie în prag de faliment.

Nu au plătit datoriile

În același timp Igor Munteanu, președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019) a anunțat recent că noii proprietari nu au achitat datoriile Air Moldova.

Potrivit lui, informațiile contabile transmise în adresa Agenția Proprietății Publice arată că "până la 31 iulie 2019, suma datoriilor n-a suferit schimbări esențiale, iar noii proprietari nu au atras nici un leu din resurse proprii sau finanțări pe termen lung".

În plus Igor Munteanu a descris cum noii acționari de la Air Moldova au adus banii.

"Există informație clară din partea Serviciului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor în care se atestă că domnul Ianovici a venit cu un geamantan de bani într-o bancă comercială și a depus acești bani în cash. Evident că există și o anumită investigare a provenienței acestor bani și a modului în care au fost incluși în plata care s-a făcut în cazul companiei Air Moldova”, a dezvăluit președintele Comisiei parlamentare de anchetă. potrivit ziarulnațional.md.



Oportunitati