Lovitură pentru un alt monopol. Firma din Cipru poate pierde monopolul la serviciile de dializă

shadow
Luni, 23.09.2019 06:50   4115
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale propune retragerea drepturilor exclusive la serviciile de dializă oferite la finele anului trecut de Guvernul condus de Pavel Filip, unei firme cu fondatori din Cipru, dar cu beneficiari necunoscuți.

E vorba de compania BB-Dializa SRL, deținută de BB-Hamodialyse Limited din Cipru, care la finele anului trecut, grație unei hotărâri a Guvernului Filip a obținut extinderea de la 12 ani la 25 de ani a perioadei proiectului de parteneriat public-privat (PPP) în domeniul serviciilor de dializă, dar și unele drepturi exclusive în domeniu.

Aminitim că BB Dializa implementează din anul 2014 proiectul de parteneriat public-privat de modernizare a centrelor de dializă existente și de crearea altor noi.

Monopol ce încalcă drepturile pacienților de a alege

Acum ministerul propune revenirea la formula veche cu perioada de până la 12 ani pentru parteneriatul public-privat pentru serviciile de dializă și excluderea prevederii "Guvernul nu va iniția alte proiecte de parteneriat privat în domeniul serviciilor de dializă”, adoptate de Executivul condus de actualul lider al Partidului Democrat.

Citiți și:

Dializa din Moldova “a migrat” din Germania în Cipru

Autorii argumentează necesitatea revenirii la prevederile vechi prin faptul că după modificările de la finele anului 2018 în domeniul serviciilor de dializă practic s-a creat "o situație de monopol", iar Guvernul Filip s-a asumat obligația de a contracta doar serviciile prestate de această companie.

Advertisement

În plus se menționează că prin acordarea de drepturi exclusive PPP, serviciul public de hemodializă a fost dezavantajat.

Totodată se mai susține că prin acordarea drepturilor exclusive BB Dializa SRL, Guvernul Filip a încălcat și dreptul pacientului de alegere a prestatorului servicii medicale de dializă în ambulatoriu", obligând Compania Națională de Asigurări în Medicină să plătească din bugetul său doar pentru serviciile de dializă în ambulatoriu prestate de această firmă pacienților admiși în sistemul de stat de asigurări medicale.

O piață de peste 125 milioane lei

Mai adăugăm că în anii 2015-2017 alocațiile anuale din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM) pentru acoperirea cheltuielilor de prestare a serviciilor de dializă s-au majorat cu 80%: de la 69,7 milioane lei în 2015 la 125,4 milioane lei în 2017.

Respectiv se poate de constatat că serviciile de dializă reprezintă o piață destul de însemnată, iar numărul și costul acestora este în creștere.

În 2017 a fost înregistrată efectuarea a 74.176 de ședințe de hemodializă, în creștere cu 14.767 față de anul 2016. Costul unei ședințe s-a ridicat în 2017 la circa 1.691 lei, în creștere cu 63 de lei față de anul 2016.

Beneficiar final ascuns în Cipru

Amintim că în martie 2014, Ministerul Sănătății a selectat ca partener privat BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft mbH din Germania, o firmă necunoscută, fondată pe 5 octombrie 2013 de avocatul Silvano Pirritano de la biroul Popa și Asociații, cu o lună înainte de anunțarea concursului.

Compania s-a angajat să construiască sau să modernizeze 12 centre de dializă, dar până acum a creat doar trei: la Chișinău, Bălți și Cahul.

Înregistrată în orășelul german Bad Homburg (o suburbie a Frankfurtului), firma avea un capital social de 25.000 de euro. Ulterior, în aprilie 2014, compania germană a fondat la Chișinău firma BB-Dializă SRL cu un capital de 5.400 lei,.

În vara anului 2017 s-a schimbat și proprietarul nominal al firmei. Acum e o firmă din Cipru, BB-Hamodialyse Limited, care anterior se numea Melpomania Limited. Cine este beneficiarul final al acesteia nu se știe, dar motivul invocat este optimizarea costurilor.

Avocatul Igor Popa, cunoscut în special ca apărător în instanțe al ex-premierului Vladimir Filat și care reprezenta interesele investitorului german, iar apoi ale celui cipriot, a refuzat să divulge numele beneficiarului.



Oportunitati