Milionari de la Moldovagaz

shadow
Luni, 23.09.2019 06:00   8161
Alegerea unei noi componențe a Consiliului de Observatori al SA Moldovagaz a atras atenția și prin faptul că acolo în premieră a ajuns și un reprezentant al societății civile. E vorba de economistul Adrian Lupușor, director executiv al Centrului Expert-Grup.

„Este un pas important care va facilita procesele de implementare a politicilor în sectorul energetic. L-am înaintat pe Adrian Lupușor pentru că am încredere în cunoștințele sale și pentru că era timpul de a aduce în componența acestui Consiliu un reprezentat care vine din sectorul asociativ”, susține Vadim Brînzan ministrul Economiei, într-o postare pe o rețea de socializare.

Potrivit oficialului, Lupușor are studii în economie și finanțe și responsabilități asumate pe parcursul carierii sale în managementul strategic al organizației și dezvoltarea metodologiilor de cercetare economică și socială.

De notat că în afară de responsabilități, funcția respectivă are și o remunerare destul de impunătoare pentru Republica Moldova. 

De exemplu fostul secretar de stat din cadrul ministerului Economiei, Vitalie Iurcu a primit în 2018, o indemnizație de 1,18 milioane lei pentru că a fost membru și vicepreședinte al Consiliului de Observatori la Moldovagaz.

Advertisement

Este de cinci ori și ceva mai mult decât salariul primit în calitate de secretar de stat. În 2019, doar pentru prima jumătate de an a mai încasat de la Moldovagaz - 558.133 de lei.

Călin Negură, șef de direcție în cadrul Ministerului Economiei, a declarat pentru 2018, indemnizații de 932.624 lei pentru că a fost membru al Consiliului de Observatori la Moldovagaz. El a fost reales membru al Consiliului.

Un alt funcționar din cadrul MEI, Marian Mamei, șef al Direcției infrastructura calității și securitate industrială a fost remunerat în 2018 de Moldovagaz cu 427.826 lei, pentru că a fost membru al Comisiei de Cenzori.

Cât despre remunerarea conducerii Moldovagaz, apoi această informație rămâne confidențială. De exemplu nu se știe ce remunerare a primit democratul Vasile Botnari, în perioada de un și ceva cât a fost președinte la Moldovagaz (2017-2018) și după care a condus Serviciul de Informații și Securitate.

Or, declarația de avere și interese personale al acestuia nu este disponibilă pe pagian Agenției Naționale de Integritate.

La începutul acestei luni, prin Hotărârea Consiliului de Observator, Președinte al Consiliului de Administrație al Modlovagaz a fost numit Vadim Ceban, care a preluat funcția din 2 septembrie 2019.

Moldovagaz este una dintre cele mai mari companii din Republica Moldova. Ea este deținută de Gazprom cu o cotă de 50%, Guvernul Republicii Moldova - cu peste 35,3%, alte 12,4% revin administrației de la Tiraspol, dar sunt gestionate de Gazprom.

Oportunitati