Rusia îngrijorată de cerințele impuse de Moldova privind calitatea produselor alimentare

shadow
Duminică, 22.09.2019 13:42   2238
Autoritățile sanitare cât și oamenii de afaceri din Rusia se arată îngrijorați de faptul că prevederile unor legi adoptate de Republica Moldova, ar putea crea impedimente la accesul mărfurilor alimentare pe piața moldovenească.

Subiectul a fost pus în discuție în cadrul unei întrevederi între administrația Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în frunte cu Ion Toma, director general adjunct și Irina Braghina, șef adjunct al Serviciului Federal de Supraveghere a Protecției Drepturilor Consumatorului și a Bunăstării Omului din Rusia (Rospotrebnadzor).

"Unul din subiectele importante a constituit noile cerințe privind marcarea produselor alimentare, care se răsfrâng și asupra produselor importate în Republica Moldova, prin prisma prevederilor Legii nr. 279 din 15 decembrie 2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare (ce a intrat în vigoare în anul curent)", anunță succint ANSA.

Amintim că această lege pune în aplicare cerințele UE privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, dar și cele ale Directivei 2011/91/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 decembrie 2011 privind indicarea sau marcarea care permite identificarea lotului din care face parte un produs alimentar.

Advertisement

Toate aceste prevederi, cât și altele privind aplicarea cerințelor de calitate conform standardelor UE, ar putea constitui o barieră în calea accesului pe piața Republicii Moldova a mărfurilor agroalimentare rusești, care sunt produse conform standardelor din Uniunea Euroasiatică.

Subiectul a fost pus în discuție și în cadrul lucrărillor celei de a XV-a reuniune a Comisiei interguvernamentale de colaborare economică între Republica Moldova și Federația Rusă, la care au luat parte reprezentanții Rospotrebnadzor. 

Deocamdată o soluție nu a fost identificată, dar șefii de la ANSA și Rospotrebnadzor au convenit să continue consultările reciproce privind procedurile de asigurare a controlului calității și siguranței produselor alimentare.

Anterior Rospotrebnadzor și mai ales fostul șef al acestei instituții Ghenadii Onișcenko s-au remarcat prin impunerea de restricții și embargouri la produsele agroalimentare și băuturile alcoolice din Moldova în perioada 2006-2014. 

De exemplu cele două embargouri din 2006 și din 2013, cât și alte restricții impuse de Rusia la exporturile de vinuri din Moldova pe piața rusească au provocat pierderi directe de peste 200 de milioane de dolari, iar valoarea veniturilor ratate se ridică la peste 1,5 miliarde dolari, arată o analiză realizată de specialiștii Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV).

Onișcenko a devenit celebru și prin declarațiile sale denigratoare la adresa produselor din Moldova, în una din susținând vinul moldovenesc e bun doar de vopsit gardurile.Oportunitati