Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 16 – 21 septembrie 2019

shadow
Duminică, 22.09.2019 06:25   1097
În săptămâna ce se apropie de final Moldova a urmărit cum sunt umiliți liderii Partidul Șor, lumea privea îngrozită atacurile cu dronele în Arabia Saudită, iar Mold-Street a lansat primul reportaj video.

Lovitură dură pentru Partidul Șor. Parlamentul a aprobat cererea de ridicare a imunității deputatelor Marina Tauber și Reghina Apostolova, care fac parte din fracțiunea Partidului Șor. Tauber, care s-a făcut nevăzută de la ședința legislativului, a fost reținută în municipiul Orhei de CNA, ulterior fiind reținută și Apostolova. Detalii

***

După reținerea pentru 72 de ore, peste o zi judecătoria Chișinău cu sediul Ciocana a dispus plasarea în arest la domiciliu pentru 30 de zile a deputatei Marina Tauber. Împreună cu colega de partid Reghina Apostolova, ea este suspectată de spălare de bani, escrocherie și asociere în grup criminal. Aflați din această investigație câți ani de pușcărie o paște pe Tauber. 

***

În același timp Centrul Național Anticorupție și procurorii anticorupție au aplicat sechestre în valoare de circa 364 de milioane de lei în dosarul fraudei bancare și au ridicat 11 automobile de lux care aparțin companiilor controlate de lui Ilan Șor. 

***

Telestar Media SRL, afiliată General Media Group a oligarhului fugitiv Vladimir Plahotniuc, aliatul și protectorul lui Șor, și deținătoare a licențelor de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, a renunțat la frecvența națională pentru Canal 2. Oleg Cristal, director general al companiei, acuză "tot mai multe presiuni asupra televiziunilor afiliate General Media Group". 

***

Comisia parlamentară ce anchetează privatizarea și concesionarea proprietății publice a dezvăluit detalii din rapoartele preliminare privind legalitatea concesionării Aeroportului Chișinău și cea de privatizarea a Air Moldova. O constatare este că unele acte aferente privatizării și concesionării au fost întocmite de specialiști din domeniul economic, deși sarcina respectivă este o competență a juriștilor. Citiți aici ce păcate au descoperit noile autorități în epopeea cu aeroportul și operatorul aerian. 

***

Baronul Nathaniel Rothschild promite investiții de 156 milioane de euro în Aeroport, dar cere garanții că va rămâne în posesia proprietății din Moldova. Citiți aici ce angajamente și-a asumat NR Investments Ltd, offshore-ul acestuia, pentru a îmbunătăți terminalul și crearea unui aeroport de clasă mondială. 

***

Patru persoane inclusiv doi deputați din opoziție sunt vizați în ancheta penală privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Advertisement

Aflați aici cine sunt ei

***

Fostul viceprimar Nistor Grozavu a fost (din nou) escortat la Procuratură, unde a fost învinuit într-un dosar intentat pentru depășirea atribuțiilor de serviciu

***

Procurorul general interimar Dumitru Robu l-a restabilit în funcția de șef al Procuraturii Anticorupție pe Viorel Morari. Aflați aici de ce

***

În ultimii 6 ani, Moldtelecom a achitat unei companii cu capital străin aproximativ 110 milioane lei pentru servicii practic inexistente. Despre ce fel de servicii este vorba citiți aici

***

Consiliul Concurenței a sancționat, în premieră, întreprinderea Apă-Canal Chișinău SA. Aflați în acest articol care este suma amenzii și pentru ce a fost aplicată. 

***

Comisia Națională a Pieței Financiare a decis încetarea administrării speciale impuse pe 22 iulie 2019 la compania de asigurări Moldasig, care acum poate fi pusă la vânzare. 

***

A fost vândut pachetul majoritar de acțiuni la societatea Bucuria, unul dintre cei mai mari producători de dulciuri din Moldova, la preț de 24,47 milioane lei. Mold-Street a aflat cine este vânzătorul, însă cumpărătorul a rămas necunoscut deocamdată. 

***

Doi milionari, unul ceh și altul danez, și un fond de investiții din Marea Britanie s-au aliat pentru a prelua grupul Gas Natural Fenosa, care asigură cu energie electrică două treimi din populația Republicii Moldova. Tranzacția s-a făcut printr-o încrengătură de firme, toate conectate la o entitate din paradisul fiscal cipriot

***

Una din companiile deținute de omul de afaceri (presupus ucis) Iurii Luncașu a inițiat procedura de reorganizare din Societate pe Acțiuni în Societate cu Răpundere Limitată. Citiți aici despre care companie este vorba. 

***

Hotelul Courtyard by Marriott Chișinău, parte a celui mai mare lanț hotelier din lume, Marriott International, a fost inaugurat la Chișinău.  

***

Adunarea generală extraordinara a acționarilor întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz a ales o nouă componență a Consiliului de Observatori, potrivit unui comunicat de presă al întreprinderii. 

***

Iurie Topală a demisionat din funcția de director al întreprinderii de stat Calea Ferată din Moldova (CFM). Motivele le aflați în acest articol

***

Fondul Monetar Internațional a deblocat finanțarea și a dispus alocarea a peste 46 milioane de dolari Republicii Moldova. 

***

În trimestrul II al anului 2019 veniturilor sectorului de comunicații electronice (telefonie mobilă și fixă, Internet mobil și fix, TV cu plată și alte activități în domeniul comunicațiilor electronice) s-a diminuat cu 5,4%, față de perioada similară a anului 2018. Totuși, suma se ridică la peste 1,5 miliarde lei

***

Atacurile cu drone efectuate de gruparea pro-iraniană Houthi au afectat circa jumătate din producția de petrol a Arabiei Saudite, sau 5% din producția mondială. Piețele au reacționat cu o scumpire a petrolului. Cum va evolua în aceste condiții piața moldovenească? 

***

Au început de lucrările pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, după ani de tărăgănare, însă o parte din experți consideră că acest proiect este mai mult un gest politic decât o necesitate economică. Reporterul nostru a mers de-a lungul traseului unde urmează a fi plasate țevile și construită infrastructura, pentru a documenta la ce etapă se află proiectul. Urmăriți AICI reportajul Mold-Street.com la această temă sau accesați canalul nostru Youtube

 Oportunitati