Ancheta penală pe cazul concesionării Aeroportului vizează 4 persoane

shadow
Vineri, 20.09.2019 07:30   2836
În ancheta penală care vizează concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău sunt vizate patru persoane din opoziție, nu numai cei doi deputați despre care s-a aflat în ședința Parlamentului din 19 septembrie: Vladimir Cebotari și Petru Jardan, a declarat fostul ministru de Interne, deputatul democrat Alexandru Jizdan.

„Sunt patru nume din opoziție în acest dosar. Dar unde sunt cei de la guvernare? … În comisia din care a făcut parte dl Cebotari a venit un contract deja negociat. Au venit documente spre execuție de la Guvern, votate și de unii care astăzi sunt bine merci și conduc instituțiile statului”, a declarat Jizdan în cadrul unei emisiuni la postul TV8.

Abuz de serviciu, spălare de bani, delapidare de avere și grup criminal

Acesta nu a dat numele celorlate două persoane vizate, dar a spus că a aflat despre asta în cadrul ședinței Comisiei Juridice din Parlament, în momentul în carese solicita ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir Cebotari. 

Aminitim că joi, 19 septembrie 2019, Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a solicitat în plenul Parlamentului ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir Cebotari, în vederea aplicării acțiunilor de urmărire penală, legate de preluarea controlului asupra activelor Aeroportului Internațional Chișinău.

Pentru efectuarea investigațiilor pe acest caz, procurorii au pornit mai multe cauze penale în care figurează mai multe persoane, inclusiv deputații Petru Jardan, Vladimir Cebotari, Ilan Șor, precum și alte persoane.

Cauzele au fost pornite în prezența temeiurilor rezonabile privind comiterea infracțiunilor prevăzute de Codul penal, în articolele 190 alin. (5) (escrocherie în proprții deosebit de mari), 191 alin. (3), (5) (delapidarea averii străine săvîrșite de un grup criminal organizat sau de o organizație criminală), 243 alin. (3) literele a) și b) (spălare de bani), 327 alin. (3) (abuzul de putere sau abuzul de serviciu), 328 alin. (3) litere b) și c) (excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu), dar și în articolul 335 alin. (3).

De ce este suspectat Jardan, fostul șef al Aeroportului

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, investigația are în vizor acțiunile unui grup de persoane din care făcea parte și deputatul Petru Jardan (Partidul Şor).

Advertisement

"Acesta, în perioada 2012-2014, atunci când deținea funcția de director interimar al Aeroportului Internațional Chișinău a comis abuz de serviciu, prin faptul că a creat condițiile necesare pentru concesionarea Aeroportului. Mai mult, pe când era membru al Grupului de lucru pentru elaborarea studiului de fezabilitate al acestui parteneriat public-privat, deputatul a acționat în interesul unui grup criminal organizat și a indicat condiții de concesionare în defavoarea statului. Aceasta a inclus și păstrarea taxei de modernizare de 9 euro per pasager la plecare pentru concesionar, dar și necesitatea selectării concesionarului prin concurs închis", susțin procurorii.

Cebotari a simulat procedura de concurs

Cât despre deputatul Vladimir Cebotari, în comunicatul Procuraturii scrie că el a deținut, începând din 2013, funcția de Viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, "atunci când a luat parte la organizarea simulării procedurii de concurs, precum și i-a informat selectiv pe unii potențiali participanți la concursul închis menționat, chiar fără să cunoască dacă aceștia intenționează să facă afaceri în Moldova".

"Mai exact, în calitate de membru al Comisiei de concurs pentru selectarea concesionarului activelor Aeroportului, acesta a expediat invitații către companiile propuse de către Petru Jardan", se arată în comunicat.

Totodată se mai afirmă că "prin votul său la Comisia de concurs, deputatul Vladimir Cebotari a contribuit la obținerea ilegală a activelor financiare de către grupul criminal organizat, în proporții deosebit de mari".

"Mai mult, acesta a dat dovadă de un comportament dolosiv, și-a folosit distinct și abuziv atribuțiile deținute în organele publice, întreprinderile de stat sau organele colegiale cu drept de decizie, pentru ca în contractul de concesiune să fie inclusă perceperea taxei de modernizare de 9 euro per pasager la plecare, în beneficiul exclusiv al Avia Invest. Astfel, doar în perioada noiembrie 2013 – august 2015, beneficiul nejustificat al Avia Invest, rezultat din perceperea taxei de modernizare, a depășit suma de 285 milioane lei", potrivit procurorilor.

După semnarea contractului de concesionare a Aeroportului, în anul 2013, Petru Jardan a devenit administrator al companiei Avia Invest, iar Ilan Șor a devenit președinte al Consiliului de administrare.

"În aceste noi calități, aceștia au „fructificat”, de comun cu deputatul Vladimir Cebotari și alte persoane, rezultatele schemei criminale pe care au pus-o la cale", mai spun procurorii anticorupție.

De notat că deputatul democrat Vladimir Cebotari a respins aceste acuzații, declarând că nu este responsabil de concesionarea aeroportului.

"Comisia nu a trimis nimic, nimănui în concesiune. Guvernul a aprobat ulterior și raportul și contractul. A transmis activul în concesiune. Nu l-a transmis comisia", a susținut Cebotari.

Cu toate acestea Parlamentul a decis ridicarea imunității parlamentare și încuviințarea pentru reținere, arestare, percheziție și trimitere în judecată penală a deputatului Vladimir Cebotari.

Totodată, examinarea cererii Procurorului general interimar privind ridicarea imunității deputatului Petru Jardan a fost amânată pentru ședința plenară din 20 septembrie.



Oportunitati