Ce se întâmplă la Moldtelecom. 110 milioane de lei plătiți pentru servicii inexistente

shadow
Joi, 19.09.2019 06:31   2413
În ultimii 6 ani, Moldtelecom a achitat unei companii cu capital străin aproximativ 110 milioane lei sau 5.7 milioane de euro pentru servicii practic inexistente, a anunțat directorul general al Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Moraru.

Eugeniu Moraru a menționat în cadrul unei conferințe de presă că în procesul de auditare a SA Moldtelecom au fost depistate contracte defavorabile pentru interesele economico-financiare ale companiei controlate de stat.

Unde s-au dus 110 milioane lei

Directorul general al APP s-a referit la un Acord semnat în luna aprilie 2013, cu o companie cu capital străin, responsabilă de implementarea și realizarea portabilității numerelor în Republica Moldova.

E vorba de firma NP Base SRL, fondată în anul 2012 de compania Mediafon UAB (SA) din Lituania. În prezent asociați la NP Base sunt Mediafon UAB cu 37% (face parte din MG BALTIC group, controlat de milionarul lituanian Darius Moskus) și Mediafon Services (CY) LTD  din Cipru - cu 63%, care anterior se numea Naraynna Services Limited .

„Întreprinderea Moldtelecom este obligată să achite o plată lunară în mărime de 3 eurocenți, pentru fiecare număr alocat. Astfel, în perioada de valabilitate a Acordului menționat, Moldtelecom deja a achitat către această întreprindere, suma totală de aproximativ 110 milioane lei sau 5.7 milioane euro pentru servicii practic inexistente.

Advertisement

Un simplul calcul matematic ne arată că costul mediu al unei portări către Moldtelecom constituie aproximativ 172 de euro pentru un număr” a precizat Eugeniu Moraru. 

Potrivit şefului APP, această taxă lunară urma să fie revizuită după un an, fiind ajustată la costuri reale, de către ANRCETI. Eugeniu Moraru a mai spus că o mare parte din această sumă a fost transferată peste hotarele ţării, sub anumite pretexte juridice, împrumuturi, plăți de roialty.

Alt contract, alte nereguli

Neregulile depistate de APP nu se opresc aici. În acest sens Moraru a menţionat un alt contract privind prestarea serviciilor de externalizare din octombrie 2012, încheiat de Moldtelecom cu o companie nerezidentă 

„De fapt prin contract s-a legalizat utilizarea potențialului Moldtelecom în scopul dezvoltării unei companii terțe. Asta în timp ce Moldtelecom era în stare de sine stătător să dezvolte sectorul dat. Sistemul s-a asigurat să fie anumite clauze contractuale, astfel ca acest contract la moment nu poate fi reziliat”, a spus Moraru.

Totodată, directorul APP îl acuză pe fostul director al Moldtelecom, Dan Mitriuc de utilizarea resurselor companiei în scopuri personale.

„În 2019 a beneficiat de premii neargumentate, fiind în mod artficial majorați indicatorii de performanță a companiei. Acesta a beneficiat de un premiu în mărime de șase salarii medii, adică 250.000 de lei. Totodată, i-a fost majorat salariul de funcție. În realitate, profitul companiei din 2018 a fost mai mic și nu poate fi vorba de performanțe managementului”, a adăugat directorul APP.

„În vederea neadmiterii pe viitor a unor asemenea situații, se va testa implementarea Sistemului de Management Anti-mită, conform standardului ISO 37001 și vom dezvolta strategii de îmbunătățire a instituțiilor din subordinea Agenției Proprietății Publice”, a afirmat directorul APP.

Moldtelecom este cel mai mare operator de telefonie fixă din Moldova, dar cele mai multe venituri sunt asigurate deja din serviciile de internet.Oportunitati