Escrocherie, spălare de bani și grup criminal. De ce sunt suspectate deputatele Partidului Şor

shadow
Joi, 19.09.2019 07:25   5771
Operațiunea declanșată la începutul săptămânii de către Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție în dosarul Unibank, ca parte a furtului miliardului continuă.

Astfel după ce luni, 16 septembrie 2019, a fost ridicată imunitatea și reținută pentru 72 de ore, în ziua de miercuri 18 septembrie judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) a dispus plasarea în arest la domiciliu pentru 30 de zile a deputatei Marina Tauber, vicepreședintă a Partidului Șor.

Suspectați de spălare de bani, grup criminal și escrocherie 

Ea este suspectată, împreună cu Reghina Apostolova, de acțiuni care se încadrează în componența de infracțiune prevăzută de articolul 190 alin.(5) din Codul penal (escrocherie în proporții deosebit de mari, care se pedepsește cu închisoare de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani).

Citiți și:

De la Unibank s-au “evaporat” active de circa 4,8 miliarde de lei

De asemenea, sunt suspectate și în baza articolului 243 alin.(3) lit.a) și b) din Codul Penal (spălare de bani de un grup criminal organizat sau de o organizație criminală; în proporții deosebit de mari, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 13.000 la 16.000 de unități convenționale sau cu lichidarea persoanei juridice). Ambele susțin că sunt nevinovate.

Totodată, marți, 17 septembrie, au continuat perchezițiile demarate luni de către Procuratura Anticorupție de comun cu Centrul Național Anticorupție în dosarul Unibank, ca parte a furtului miliardului.

Au fost efectuate 21 de percheziții în domiciliile și birourile mai multor persoane implicate în aceeași cauză penală în care figurează Reghina Apostolova și Marina Tauber, dar și la domiciliul lui Vladimir Novosadiuc, directorul agenției ruse Sputnik Moldova, anunță Procuratura Generală.

El nu are dreptul să părăsească țara timp de 60 de zile, fără notificarea procurorilor. Totodată, Novosadiuc a depus mărturii și insistă pe nevinovăția sa. Procuratura menționează că nu au fost reținute alte persoane.

În același dosar al fraudei bancare, CNA și procurorii anticorupție au aplicat sechestre în valoare de circa 364 de milioane de lei și au ridicat 11 automobile de lux, care au aparținut unor companii afiliate lui Ilan Șor.

Lista celor 21 de acționari

Judecând după numele persoanelor anunțate deja, cât și din informația prezentată de procurorul general interimar Dumitru Robu în Parlament, rezultă că în dosar ar putea fi și alte persoane – acționari ai Unibank, care au cumpărat acțiunile băncii în august 2012. Printre aceștia se numără și fostul președinte al țării, Petru Lucinschi, fostul deputat Viorel Melnic și alte persoane afiliate lui Ilan Șor.

Respectiv, ne putem aștepta și la alte percheziții și măsuri restrictive, inclusiv rețineri de persoane sau sechestre pe active. Partea cea mai curioasă este de ce abia acum procurorii s-au apucat de acționarii băncii, care este în proces de lichidare și din care în anii 2012-2014 au dispărut câteva miliarde de lei.

Au ajuns acționari la Unibank prin ușa din spate

Cele 21 de persoane, care sunt de fapt opt companii din Marea Britanie, o cetățeancă a Rusiei și 12 cetățeni ai Republicii Moldova, au ajuns acționari la Unibank printr-o schemă, descrisă și în raportul Kroll. 

S-a întâmplat pe 17 august 2012, când în cadrul unor tranzacții la Bursa de Valori aceștia au cumpărat 100% din Unibank în 21 de pachete mai mici de cinci procente, pentru care s-au plătit peste 231 de milioane de lei s-au circa 18,5 milioane de dolari, la cursul zilei.

Advertisement

Dorin Drăguțanu, guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în acea perioadă avea să declare că „este regretabil că noii acționari ai Unibank au intrat în posesia băncii prin ușa din spate”.

Printre acționarii de la Unibank se remarcau ex-președintele Republicii Moldova Petru Lucinschi, cu 4,8%, fostul șef al Vămii Viorel Melnic, dar și conducătorii reprezentanței din Moldova ai agenției Novosti și apoi Sputnik - Vladimir Novosadiuc cu Margarita Ţvic, cu câte 4,6%. De altfel, Novosadiuc a fost și unul din membrii Consiliului de Administrație al Băncii Sociale.

Pachete de 4,6% din capitalul Unibank mai dețineau și Aurel Marinescu, Tudor Negru, Roman Grinco, Veaceslav Lupov, Nani Abașidze, dar și notarul Olga Bondarciuc, care a activat mult timp la sediul Global Business Center, oficiul central al lui Vlad Plahotniuc.

Până la acea tranzacție, Unibank era deținută oficial de grupul investițional austriac Vienna Capital Partners, controlat de afaceriști din Moscova. Până în anul 2007, Unibank a fost controlată de structuri din cadrul gigantului petrolier Lukoil din Rusia.

Schema de preluare a Unibank

Potrivit raportului Kroll, cumpărarea de acțiuni ale Unibank s-a făcut prin intermediul băncii letone ABLV, mai exact prin conturile deținute acolo de  companii offshore care au dat în vara anului 2012, cu împrumut, bani noilor acționari de la Unibank.

Era vorba de sume de 10 -12 milioane de lei, la care, ulterior, s-au mai adăugat ulterior alte sume de câteva milioane de lei.

Raportul Kroll relevă că, de exemplu, fostul președinte al Republicii Moldova a achiziționat în august 2012 un pachet de 4,8% de acțiuni la Unibank cu bani din împrumuturi de la companii offshore. Ulterior, fostul șef de stat a afirmat public că în rezultatul acestor tranzacții a rămas doar cu datorii de milioane.

Câți bani au dispărut de la Unibank

Ţinând cont de faptul că persoanele vizate în acest dosar au fost acționari la Unibank, am verificat ce se mai întâmplă cu recuperarea banilor. Amintim că, în noiembrie 2014 - aprilie 2015, Unbank a primit de la Banca Națională a Moldovei sub garanția Guvernului credite de 2,15 miliarde de lei.

Datele BNM relevă că până pe 30 iunie 2019 au fost rambursate doar circa 320 milioane de lei sau aproape 19% din creditul acordat. Totodată, în instanțe sunt examinate 19 acțiuni (banca are calitatea de reclamant) cu pretenții de 3,15 miliarde de lei.

După cum evoluează procesele, șanse de a recupera integral sumele sunt foarte mici. De exemplu în trimestrul II al anului 2019 au fost executate parțial sau total 16 titluri executorii, dar valoarea prejudiciului recuperat a fost de doar 98.500 de lei.

Credite de jumătate de miliard unui camionagiu

În același timp, continuă să fie examinat încă în prima instanță dosarul penal inițiat contra fostei conduceri a Unibank, care rămâne în libertate. Din primăvara anului 2018 și până acum au fost 13 ședințe, iar următoarea este planificată pentru 30 septembrie 2019.

Valoarea totală a prejudiciului este estimată la 485 de milioane lei, arată un raport  al Procuraturii Generale, iar suspecți sunt președintele băncii Țugulischii Dumitru și alți 4 membri ai comitetului de creditare.

Comitetul de creditare a Unibank era compus din președintele băncii Țugulschi Dumitru, vicepreședintele băncii Cernei Ghenadie, șeful direcției Juridice Bolun Mircea și șeful direcției finanțe Vesilovschi Serghei.

Potrivit Procuraturii, este vorba de un credit de circa jumătate de miliard de lei, acordat unui agent economic, care „a fost fondat de un cetățean al Federației Ruse, care nu a traversat niciodată frontiera Republicii Moldova”.

„Acesta, acționând în participație cu cetățeni ai Republicii Moldova, care au organizat și perfectat o procură din numele acestuia, pe numele unui cetățean al Moldovei (șofer de camion), care a și înregistrat compania respectivă cu o zi înainte de obținerea primului credit în valoare de 8 milioane de dolari. În cauză, au fost aplicate sechestre pe bunurile învinuiților: automobile și un spațiu locativ deținute cu drept de proprietate de către aceștia”, susțineau acum doi ani și jumate procurorii.

Dumitru Ţugulischii, prin intermediul avocatului a dezmințit învinuirile aduse de Procuratura Anticorupție și susținea că toate creditele acordate de 16 milioane dolari și 15 milioane de euro) ar fi fost asigurate prin contracte de depozit garantat.

Conexiuni cu Rusia

Firma care a primit credite în valoare totală de 16 milioane de dolari și 15 milioane de euro (485 milioane de lei) era Timol Impex SRL, administrator și fondator figurând în prezent Olga Timoșina din Iaroslavl, Rusia.

Doi ani în urmă, în acest dosar, Curtea de Apel Chișinău emitea o hotărâre de a aplica sechestru asupra bunurilor mobile, imobile și pe mijloacele bănești de pe conturile bancare, situate în afara teritoriului Republicii Moldova, în limita valorii acțiunii (18,35 milioane de dolari și 17,34 milioane euro), a băncii Metrobank din Rusia și OAO ŢNIIKA (ЦНИИКА) din Rusia, dar și pe o încăpere deținută la Moscova de Olga Timoșina.

Banii nu au fost încă recuperați și sunt puține șanse în acest sens. Or, Metrobank a ajuns în vara anului 2015 în faliment, iar activele și pasivele au fost preluate de Agenția de recuperare a activelor - instituție de stat din Rusia.

Aceasta încearcă să recupereze prejudicii de circa 6 miliarde de ruble (aproximativ 100 milioane de dolari) de la acționarul majoritar (83%) al Metrobank, Valerii Ghekko, care era și beneficiarul firmei OAO ŢNIIKA (ЦНИИКА).

Amintim că prin Hotărârea Consiliului de Administrație al BNM din 30 decembrie 2014 a fost instituită administrare specială asupra Unibank, iar din octombrie 2015 instituția este în procedură de lichidare.

În anul 2015 auditorii au depistat că de la Unibank, una dintre cele trei instituții financiare implicate în furtul miliardului lipseau nu doar banii, ci și procesele verbale ale ședințelor din anul 2014 ale Consiliului băncii.

În 2016, Ţugulschi și alți șefi de la bancă au fost sancționați cu amenzi de câteva zeci mii de lei, iar ulterior au fost reținuți de procurori și ofițerii anticorupție.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati