Baronul Rothschild promite investiţii de 156 milioane de euro în Aeroport, dar cere garanţii

shadow
Marţi, 17.09.2019 05:50   4341
NR Investments Ltd, un offshore din Guernsey, deţinut de baronul britanic Nathaniel Rothschild a reiterat angajamentul de a direcționa un procent semnificativ din finanțarea promisă din acest an pentru o nouă pistă și pentru a îmbunătăți în continuare terminalul modern pentru crearea unui aeroport de clasă mondială.

„Obiectivul nostru de la început a fost să îndeplinim toate condițiile contractuale convenite cu Moldova pe măsură ce îmbunătățim managementul și funcționarea zilnică a acestui aeroport în expansiune și să promovăm creșterea continuă a numărului de pasageri”, a declarat Nat Rothschild, potrivit unui comunicat NR Investments.

Rothschild cere garanţii

Pentru a face acest lucru și a aloca finanțarea necesară, Rothschild insistă că Avia Invest trebuie să aibă certitudinea că drepturile sale de proprietate legitime din cadrul contractului de concesiune sunt respectate. O altă condiție prealabilă este cooperarea constructivă cu Guvernul Republicii Moldova pentru finanțarea activului, împreună cu băncile credibile din Occident.

„În ultimii cinci ani, Aeroportul Internațional Chișinău a înregistrat o rată anuală de creștere a traficului de pasageri de 16%, față de o rată anuală a PIB de 3,6% pentru Moldova. Acest lucru a fost realizat datorită investițiilor private, managementului privat și dedicării angajaților și a părților interesate”, susţine baronul.

„Recunoaștem că pentru a fi un custode eficient și de încredere al acestui activ de importanță vitală este nevoie de un dialog nou și deschis cu toate părțile interesate relevante despre modul de realizare a potențialului maxim al aeroportului.

Advertisement

Aceste părți interesate includ lideri guvernamentali, cetățenii Moldovei, transportatori aerieni și cei care folosesc și servesc aeroportul."

Avia Invest trebuie să investească 72 milioane de euro în acest an

Potrivit NR Investments, Avia Invest trebuie să aloce aproximativ 72 de milioane de euro pentru investiţii capitale până la sfârșitul acestui an. Totodată mai spune că vor fi necesare încă 83,9 milioane de euro, atunci când numărul de pasageri va depăși 3,2 milioane pe an.

Baronul se arată încrezut că aceste resurse ar putea fi obţinute de la băncile occidentale dacă ar exista siguranţa că drepturile contractuale ale Avia Invest nu vor fi supuse rezilierii sau altor acțiuni ale guvernului.

„Suntem îngrijoraţi de evenimentele politice din jurul implicării noastre, care sunt exprimate de oficialii guvernamentali. Suntem încrezuţi că nu există niciun temei legal, în niciun caz, pentru a contesta contractul conform legislaţiei moldovenești”, a declarat el.

Nat Rothschild menţionează că Moldova este semnatara mai multor acorduri bilaterale de protecție a investițiilor, iar Curtea Supremă Justiţie a confirmat anterior legalitatea contractului de concesiune.

Totodată NR Investments susţine că rămâne deschis la discuții de bună credință cu autorităţile privind acordulu de concesiune în beneficiul reciproc al Moldovei, populaţiei și al Avia Invest.

Amintim că NR Investments a anunţat că a preluat pe 28 august 2019 controlul asupra Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru, care deţine 95% din acţiunile Avia Invest SRL.

În replică Guvernul a anulat 4 hotărâri din anii 2012-2013 privind concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău, iar Agenția Proprietății Publice a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Avia Invest SRL prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului din 30 august 2013 de concesiune a activelor aflate în gestiunea ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acestora.Oportunitati