Două deputate au fost lipsite de imunitate, iar apoi reţinute de CNA

shadow
Luni, 16.09.2019 15:20   2203
Parlamentul a aprobat cererea de ridicare a imunității parlamentare a deputatelor Marina Tauber și Reghina Apostolova, care fac parte din fracțiunea Partidului Șor.

Cererea privind ridicarea imunității parlamentare a celor două deputate a fost prezentată Parlamentului de către procurorul general interimar, Dumitru Robu, în ședința plenară de luni, 16 septembrie.

Procurorul general interimar a informat comisia juridică, numiri și imunități că Procuratura Anticorupție exercită urmărirea penală în cauza pornită de către Procurorul general interimar la 4 septembrie 2019 în privința deputatelor Marina Tauber și Reghina Apostolova, precum și a altor persoane care, începând cu 17 august 2012, au participat la devalizarea instituțiilor financiare Unibank, Banca Socială și Banca de Economii, "acțiuni care se încadrează în componența de infracțiune prevăzută de articolele 190 alin. (5), 243 ali. (3) lit. a), b) din Codul Penal".

”Obiectul investigației date îl reprezintă acțiunile unui grup de persoane identificate, cât și neidentificate, din care făceau parte și deputații Marina Tauber și Reghina Apostolova, care începând cu 17 august 2012 au participat în calitate de acționar la BC Unibank SA la crearea condițiilor necesare în care numitul Ilan Șor să gestioneze întreg patriomoniul societății și să devalizeze instituția financiară”, se arată în raportul comisiei juridice.

Advertisement

Legislativul a încuviințat ridicarea imunității parlamentare pentru reținere, arestare, percheziție și trimitere în judecată penală a deputatelor Marina Tauber și Reghina Apostolova.

La puţin timp după decizia parlamentului, Marina Tauber, care este şi vicepreședintele Partidului Şor, a fost reținută în municipiul Orhei de către ofițerii CNA, iar apoi şi Reghina Apostolova.

Fracțiunea Partidului Politic Șor a calificat solicitarea procurorului general interimar de a fi ridicată imunitatea parlamentară a deputaților Marina Tauber și Reghina Apostolova drept o dovadă în plus a subordonării justiției de către actuala guvernare, cât şi "un act de răzbunare politică personală a președintelui Igor Dodon și o nouă tentativă de subminare a opoziției politice".

Marina Tauber este vicepresedintă a Partidului SOR. A câștigat mandatul în parlament pe circumscriptia nr. 19, Ivancea. Reghina Apostolova a fost viceprimara oraşului Orhei și a fost pe locul şase pe lista Paridului Șor pentru circumscripța națională.

Numele ambelor deputate au apărut în raportul Kroll 2, care vizează devalizarea a trei bănci moldovenești și furtul miliardului. RISE Moldova a scris că numele Marinei Tauber figurează în rapoartele Kroll, fiind una dintre beneficiarele a trei transferuri în valoare totală de 17,9 milioane de lei. Cu acești bani, luați în baza unor contracte de împrumut, Tauber a achiziționat în 2012 un pachet de 4,6% din acțiunile Unibank, una din cele trei bănci implicate în scoaterea în offshore a circa un miliard de dolari.Oportunitati