Adio ieftinire la benzină și gaze? Prețul petrolului poate ajunge la 100 de dolari barilul

shadow
Luni, 16.09.2019 08:35   1106
Atacurile cu drone efectuate de gruparea Houthi din Yemen, care este susținută de Iran, ce au afectat circa jumătate din producția de petrol a Arabiei Saudite, respectiv 5% din producția mondială, a lovit în prețul petrolului.

Astfel, în dimineața zilei de luni, 16 septembrie, prețul petrolului au atins un maxim al ultimelor patru luni.

La deschiderea sedintei de la burse cotatia barilului de petrol Brent a crescut cu 19%, ajungand la 71,95 de dolari, iar cotatia petrolului american WTI (West Texas Intermediate) a crescut cu 15%, ajungand la 63.34 de dolari, informeaza Reuters.

Este adevărat că ulterior prețul petrolului marca Brent și-a mai revenit situându-se în jurul cotației de 66-67 de dolari pentru un baril, care este cu peste 10% mai mare decât era vineri 13 septembrie, înainte de atacul cu dronele.

Advertisement

Potrivit experților internaționali, exporturile de petrol ale Arabiei Saudite vor decurge normal în această săptămână, datorită stocurilor deținute de regat în unități de stocare uriașe.

Totuși nu este clar cât timp va fi oprită producția de petrol din Arabia Saudită, întrucât daunele provocate de atacuri infrastructurii ”sunt mari” și nu pot fi remediate peste noapte.

Analiștii internaționali intervievați de Reuters susțin că există și riscul unei scumpiri mai semnificative a petrolului, chiar până la 100 de dolari barilul.

Totul însă va depinde de evoluțiile de pe piață, de stocurile de petrol din SUA și dacă atacurile vor continua.

Menționăm că atacurile cu drone care au avut loc sâmbătă, 14 septembrie, împotriva a două unități majore de producție a țițeiului din Arabia Saudită, au obligat regatul să reducă producția la jumătate.

Atacul a fost revendicat de gruparea Houthi din Yemen, susținută de Iran. Zece drone au atacat o unitate de procesare a petrolului din Abqaiq și exploatarea Khurais, aflată în apropiere, provocând pierderea unei producții de 5,7 milioane de barili de petrol pe zi, respectiv 50% din producția de petrol a regatului.

De notat că Arabia Saudită este al doilea producător ca mărime de petrol din lume după SUA, dar este cel mai mare exportator din lume.Oportunitati