Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 9 – 15 septembrie 2019

shadow
Duminică, 15.09.2019 06:00   1013
După programul de reabilitare a drumurilor autoritățile s-au apucat de căile ferate. Guvernul francez promite susținere financiară în acest sens, iar noi ne întrebăm cât va costa reparația unui kilometru de magistrală ferată dacă reabilitarea unui kilometru de drum local în Călărași a fost estimată la 8,8 milioane de lei?

De la 1 octombrie, prețul la gazele naturale rusești livrate de către Gazprom către Republica Moldova se va reduce, a anunțat președintele Igor Dodon în cadrul unei conferințe de presă. Vom avea reducerea de 25% promisă de Igor Dodon?

***

Întreprinderile Termoelectrica din Chișinău și CET-Nord din Bălți vor fi obligate să dețină stocuri minime de păcură pentru a asigura securitatea furnizării cu energie în regim de avarie. Câte mii de tone de păcură sunt necesare, în contextul unei eventuale crize a gazelor?

***

La un an de zile de la anunțarea primelor licitații pentru efectuarea lucrărilor de construcție la conducta de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău, continuă procedurile de licitare. A se vedea detalii privind creșterea prețului pentru construcția conductei Ungheni-Chișinău.

***

Compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, Avia Invest SRL, a fost chemată în judecată de către Agenția Proprietății Publice, a anunțat într-o postare pe Facebook prim-ministrul Maia Sandu. Aeroportul va fi întors în administrarea statului?

***

Fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, a calificat drept populistă și neprofesionistă abordarea guvernanților actuali în cazul așa-numitului dosar al concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Valeriu Lazăr vine cu noi detalii despre taxa de 9 euro și concesionarea Aeroportului.

***

Administrația de Stat a Drumurilor a semnat un contract pentru îmbunătățirea unui sector de drum local, amplasat în raionul Călărași. A se vedea detalii privind reabilitarea unui drum local de 10 kilometri, care ne va costa peste 88 milioane de lei.

***

Oamenii de afaceri din domeniul procesării cărnii susțin că statul trebuie să revadă atât strategia de dezvoltare a sectorului agroindustrial, cât și să prevadă o nouă modalitate de distribuire a cotei anuale de import la carne fără taxe din Uniunea Europeană. Sheriff – unul dintre principalii beneficiari ai importului de carne fără taxe în Moldova.

***

Ministerul Economiei și Infrastructurii propune instituirea unui moratoriu pentru două luni asupra activității de comercializare și export al resturilor și deșeurilor de metale feroase și neferoase.

Advertisement

A se vedea detalii privind chinurile demonopolizării comercializării și exportului deșeurilor de metale feroase și neferoase.

***

O instituție a Consiliului Europei, specializată în combaterea spălării banilor, solicită autorităților moldovenești să folosească pe deplin și constant cadrul legislativ pentru combaterea spălării banilor și să sporească eficacitatea confiscării bunurilor, în special prin mecanismul de confiscare extinsă. Ce au descoperit experții în Moldova?

***

Uniunea Europeană consideră că Republica Moldova a înregistrat progrese în implementarea reformelor vizând întărirea democrației și a statului de drept, de la venirea la putere a noului guvern susținut de majoritatea formată din PSRM și  Blocul ACUM. A se vedea detalii privind condițiile pentru continuarea finanțării RM din partea UE.

***

Guvernul Republicii Franceze intenționează să finanțeze reabilitarea și modernizarea liniei de cale ferată Chișinău – Ungheni. Detalii privind starea căilor ferate din Moldova.

***

În urma unui scandalului bancar” de la Tiraspol privind blocarea conturilor bancare ale celor mai mari întreprinderi din regiunea transnistreană, Banca Națională a Moldovei a anunțat că de la 1 iunie 2019 au fost doar 2 cazuri de blocare a conturilor bancare ale unor companii din Transnistria.

***

Achiziția a 31 de autobuze de către Parcul Urban de Autobuze din municipiul Chișinău a constituit temei pentru inițierea unei cauze penale. A se vedea și informații detaliate privind procedura de achiziții.

***

Guvernul a audiat directorul SA Apă-Canal Chișinău privind situația de la Stația de Epurare a Apelor Uzate, care de mai multe zile provoacă un miros neplăcut în capitală. Știm de unde provine mirosul neplăcut, dar nu cunoaștem cine este responsabil pentru situația creată?

***

Instanța de apel a menținut mandatul de arest pe numele ex-liderului Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc. Detalii privind dosarul lui Plahotniuc în Rusia.

***

Autoritatea Aeronautică Civilă are un nou director interimar. E vorba de fostul șef al Departamentului securitate informațională a Centrul de combatere a infracțiunilor cibernetice din cadrul IGP. A se vedea detalii privind fostul angajat al Inspectoratului General al Poliției.

***

Directorul companiei de stat Arena Națională SRL a fost demis din funcție la începutul lunii septembrie 2019. Detalii privind noul manager al Arenei Naționale.

***

Comisia Națională a Pieței Financiare a aprobat Planul de remediere financiară a unei companii de asigurări. A se vedea detalii privind planul de remediere financiară la compania de asigurări Galas.

***

Banca Națională a Moldovei a decis să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt. Detalii.

***

A fost publicat Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2019-2020. Ce acțiuni a planificat Guvernul în domeniul fiscal, vamal și mediul de afaceri.Oportunitati