Cine sunt liderii de pe piața de telecomunicații, internet și TV cu plată

shadow
Luni, 16.09.2019 05:52   2838
În trimestrul II al anului 2019, volumul veniturilor provenite din activitățile desfășurate în sectorul comunicațiilor electronice (telefonie mobilă și fixă, Internet mobil și fix, TV cu plată și alte activități în domeniul comunicațiilor electronice) s-a diminuat cu 5,4%, față de perioada similară a anului 2018 și a totalizat 1,545 miliarde lei.

Conform Raportului privind evoluția pieței respective în trimestrul II al anului 2019, publicat de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), diminuarea a fost determinată de scăderea veniturilor realizate din vânzarea serviciilor de telefonie fixă și telefonie mobilă.

Scăderi pe piața telefoniei fixe și mobile

Astfel vânzările pe piața serviciilor de telefonie fixă au scăzut cu 17,9% și au alcătuit doar 116,6 milioane lei. Piața de telefonie fixă este în continuare dominată de Moldtelecom cu o cotă de 94,4% după cifra de afaceri și de 89,4% - după numărul de abonați.

Și veniturile realizate pe piața serviciilor de telefonie mobilă s-au micșorat - cu 3,7% și au totalizat 785,1 milioane lei.

Piața telefoniei mobile este dominată de Orange Modlova cu o cotă de 63,7%, urmată de Moldcell - cu 30,5% și Moldtelecom - cu 5,8%.

Abonați mulți, dar pasivi

Pe de altă parte după numărul de utilizatori, cota Orange a coborât la 57,3%, în timp ce Moldcell a ajuns la o cotă de 33,6%, iar Moldtelecom de 9,1%.

Advertisement

Datele ANRCETI relevă însă că o mare parte din utilizatorii de telefonie mobilă, circa 20,5% sunt pasivi. Cea mai mare cotă se atestă la Moldtelecom, unde fiecare al doilea utilizator/abonat este pasiv, adică inactiv.

Serviciile Internet în ascensiune 

Pe de altă parte o evoluție pozitivă se atestă la veniturile realizate din vânzarea serviciilor de Internet mobil și Internet fix.

Astfel, vânzările serviciilor de acces la Internet mobil au crescut cu 18,2% și au însumat 300,7 milioane lei, iar cele realizate din vânzarea serviciilor de acces la Internet fix s-au mărit cu 5,9% și au totalizat 340,4 milioane lei.

Lider pe piața operatorilor de Internet în bandă largă la puncte fixe, în funcție de veniturile obținute este Moldtelecom cu o cotă de 62,5%, urmat de Starnet Soluții – 21,7%, și Orange Moldova – cu 5,3%. Cota sumară a celorlalți furnizori ai serviciilor de acces la Internet fix a constituit 10,5%.

În schimb la serviciile de acces la Internet la puncte mobile în funcție de cifra de afaceri lider este Orange Moldova cu o cotă de de 60,9%, urmată de Moldcell – 30,4% și Moldtelecom – cu 8,7%.

Pe piața servicilor TV cu plată, s-a atestat o creștere nesemnificativă a vânzărilor cu aproape 3%, până la 41,2 milioane lei.

În perioada de referință, cele mai importante cote pe piața serviciilor TV contra plată, în funcție de cifra de afaceri, au fost deținute de Moldtelecom – 35,6%, Sun Communications – 15,9% (controlat de Orange Moldova) și TV-Box– 15,2% (afiliat Starnet), iar cota celorlalți furnizori a constituit 33,3%.

Pe de altă parte după numărul de utilizatori lider este TV Box cu o cotă de circa 29%, urmat de Moldtelecom cu 20,2% și Sun Communications - cu 16% din piață.Oportunitati