Franța ar putea finanța reabilitarea liniei de cale ferată Chișinău-Ungheni

shadow
Vineri, 13.09.2019 11:59   1240
Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze au semnat o Scrisoare de Intenție, privind finanțarea proiectului de reabilitare și modernizare a liniei de cale ferată Chișinău – Ungheni. Documentul a fost semnat de către Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan și Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene, Amélie de Montchalin.

„Apreciem deschiderea venită din partea Ministerului Economiei și Finanțelor și a Departamentului de Trezorerie din Republica Franceză pentru intenția de a acorda Republicii Moldova un împrumut financiar în condiții preferențiale, pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare a țării.

Fondurile acordate de Guvernul Francez vor fi destinate procurării echipamentelor automatizate și reabilitarea a unor porțiuni de cale ferată pe tronsonul Chișinău-Ungheni. Acest proiect este unul strategic pentru țara noastră și va îmbunătăți substanțial conexiunea rețelei moldovenești de cale ferată la cea română și europeană”, a menționat ministrul Vadim Brînzan.

Suportul financiar pentru acest proiect a obținut deja un prim aviz favorabil al Comitetului interministerial de examinare a proiectelor urmând ca Guvernul francez să examineze condițiile acordării suportului financiar din partea Trezoreriei.

De asemenea, criteriile de implementare a sprijinului financiar francez și condițiile exacte de finanțare vor fi definite într-un Acord interguvernamental semnat între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze, se arată într-un comunicat de presă al MEI. Renovarea ar urma să fie realizată de către companii.

Advertisement

Pe de altă parte în cadrul declarației cu ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicolae Popescu, Amélie de Montchalin a afirmat, de asemenea, disponibilitatea Guvernului francez de a coopera cu Republica Moldova în ce privește aspectele fiscale, pentru a evita dubla impozitare, a preveni evaziunea fiscală și a lupta împotriva finanțării terorismului.

Totodată, Amélie de Montchalin a anunțat delegarea, în toamna acestui an, a misiunilor de experți francezi, pentru a oferi sprijin în implementarea reformelor în sectorul justiției și cel al sănătății în Republica Moldova, confirmând, de asemenea, lansarea unor noi inițiative moldo-franceze în domeniul cooperării tehnice polițienești. În plus, filiala Agenției franceze pentru dezvoltare (AFD), Proparco, specializată în finanțarea sectorului privat, a manifestat interes pentru extinderea prezenței sale în Republica Moldova, în special cu scopul de a consolida sectorul bancar.

De notat că întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova de mulți ani se confruntă cu probleme financiare, cauzate de scăderea veniturilor și din cauza infrastructurii învechite..

Potrivit datelor CFM din cele 139 de locomotive existente, 134 și-au depășit durata normată de amortizare. Totodată peste 25% din infrastructura feroviară nu mai poate fi exploatată și necesită reparație capitală, iar peste cinci ani circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar urma să fie suspendată.Oportunitati