Finanțarea din partea UE a Moldovei va continua doar dacă vor fi efectuate reformele asumate

shadow
Vineri, 13.09.2019 05:40   1296
Uniunea Europeană consideră că Republica Moldova a făcut „pași serioși” pentru a implementa reforme vizând întărirea democrației și a statului de drept, de la venirea la putere a noului guvern susținut de majoritatea formată din PSRM și Blocul ACUM.

Raportul privind etapa de implementare a Acordului de Asociere Republica Moldova - UE, elaborat de Serviciul European de Acțiune Externă și serviciile Comisiei Europene - arată că în timp ce reformele din economie și sectorul bancar au avansat pe parcursul anului 2018, reformele structurale fundamentale ale sistemului judiciar, lupta împotriva corupției, urmărirea penală a fraudei bancare din 2014 și asigurarea pluralității mass-media au bătut pasul pe loc.

Documentul publicat pe 12 septembrie de Comisia Europeană, va fi inclus pe agenda reuniunii anuale a Consiliului de Asociere UE-Moldova, programat pentru 30 septembrie la Bruxelles.

Coordonatoarea politicii externe europene, Federica Mogherini, a declarat că UE se așteaptă ca autoritățile Republicii Moldova "să-și respecte angajamentele luate și să aplice Acordul ambițios de Asociere UE-Moldova, spre binele cetățenilor”, iar UE este pregătită să susțină aceste eforturi.

Advertisement

Comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocierile de extindere, Johannes Hahn, a adăugat că în iulie 2019 UE a reluat deja plățile pentru sprijin bugetar și a fost semnat și acordurile de finanțare ale Guvernului pentru dezvoltarea locală durabilă și statul de drept care vor permite implementarea programelor care aduc rezultate tangibile pentru oamenii din Moldova.

"Suntem pregătiți să intensificăm în continuare sprijinul și sfaturile noastre financiare ca răspuns la agenda de reformă robustă a Guvernului. Toate acestea sunt semne clare ale aprecierii noastre pentru pașii deja luați și o încurajare a autorităților de a continua pe calea lor de reformă ambițioasă",a declarat Johannes Hahn.

Într-o postare pe Facebook, ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu spune că în mod special se bucură că "Raportul reflectă schimbarea de atitudine a UE față de situația din Moldova odată cu învestirea noului guvern".

"Această schimbare se datorează angajamentului ferm pentru reforme, dar și primelor acțiuni întreprinse. Avem foarte mult de lucru. Este foarte important că în acest parcurs avem sprijinul în creștere a partenerilor noștri de dezvoltare”, a scris Ministrul Popescu. 

Raportul mai constată că în urma schimbării guvernului din iunie 2019, Republica Moldova merge mai decis pe calea implementării reformelor cheie pentru îmbunătățirea standardelor democratice și a statului de drept, ceea ce va permite cetățenilor să beneficieze pe deplin de Acordul de asociere UE-Moldova.

Ca răspuns, Comisia a reluat asistența de sprijin bugetar și a semnat trei acorduri de finanțare cruciale, în valoare totală de aproape 55 de milioane euro. 

În același timp se precizează că UE sprijină în continuare Moldova în implementarea acestor priorități, dar va continua să aplice principiul condiționalității stricte în asistența sa financiară.Oportunitati