Valeriu Lazăr vine cu noi detalii despre taxa de 9 euro și concesionarea Aeroportului

shadow
Joi, 12.09.2019 15:18   2259
Fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, a calificat drept populistă și neprofesionistă abordarea guvernanților actuali în cazul așa-numitului dosar al concesionării Aeroportului Internațional Chișinău (AIC).

Potrivit lui, orice decizie cu referire la viitorul acestui proiect investițional de importanță națională și chiar regională, trebuie să fie precedată de analize complexe – juridice, economico-financiare, studii serioase de impact, consultări cu toate părțile interesate, dar nu sub presiunea unor promisiuni electorale și în baza unor argumente inventate și calcule „făcute pe genunchi”.

Lazăr: Concesionarea s-a decis în baza calculelor făcute de experți internationali 

Asta în timp ce concesionarea s-a decis în baza calculelor făcute de experți internaționali de cea mai înaltă calificare și conform metodologiilor recunoscute (recomandate) de organizațiile europene și internaționale de profil, urmându-se interesul public - de a oferi cetățenilor servicii aeroportuare calitative și sigure, la prețuri competitive și argumentate economic, atractive atât pentru operatorii avia, cât și pentru pasagerii locali sau străini.

Valeriu Lazăr a declarat că își rezervă dreptul de a ataca în judecată președinții Comisiilor parlamentare de anchetă în cazul Aerorportului Internațional Chișinău și a Băncii de Economii pentru calomnie și lezare a imaginii profesionale și de afaceri.

Potrivit fostului ministru (2009-2014), sunt lipsite de orice logică, cu atât mai mult de careva temei juridic, acuzațiile deputatului Igor Munteanu de trădare a intereselor de securitate națională prin însăși faptul concesionării AIC, acesta fiind un obiectiv strategic.

Cine se ocupă de securitatea Aeroportului

„Dacă mă invitau la Comisia de anchetă, îi informam amabil și cu lux de amănunte că AIC este asimilat frontierei de stat și vamale, respectiv pe teritoriul AIC sunt prezenți fizic, conform legislației în vigoare, ofițerii a 3 subdiviziuni statale specializate și militarizate, ce au în responsabilitate asigurarea securității Statului și pasagerilor – MAI (Poliția de Frontieră), Serviciul Vamal și SIS.

Advertisement

Nu este prerogativa Avia Invest-ului de a asigura securitatea frontierei și a Aeroportului contra unor eventuale atentate de ordin militar sau terorist, totodată ei fiind obligați prin lege să permită aflarea pe teritoriul AIC a reprezentanților structurilor statale abilitate și exercitarea de către acestea a atribuțiilor sale.

Dacă sunt adevarate declarațiile că au fost breșe în acest sistem statal – asta chiar e grav și pericol de securitate națională, – dar nu concesionarea. Respectiv, răspunderea trebuie s-o poarte anume funcționarii publici vizați”, a spus Lazăr.

El a argumentat că concesionarea este un instrument pe larg utilizat în țările europene – în special când sunt necesare investiții capitale importante pe termen lung pentru modernizare.

Circa 30% din numărul total al aeroporturilor din Europa sunt concesionate, ele asigurând un flux cumulativ de circa 50% din numărul total al pasagerilor, a spus fostul vicepremier.

Taxa de 9 euro se aplică doar în cazul a circa 50% din pasageri

Cât despre taxa pentru modernizare de 9 euro de pasager, fostul ministru susține că sunt lipsite de orice argumentare economică și financiară sau chiar falsuri clare afirmațiile referitoare la prejudiciile aduse intereselor naționale – Bugetului de stat și cetățenilor, fiind induși în eroare nu doar opinia publică, ci și membrii Consiliului Suprem de Securitate în frunte cu șeful statului.

"Taxa de 9 euro se aplică doar pasagerilor la plecare, la fel fiind scutiți de plata acestei taxe pasagerii în tranzit și copiii de pâna la 2 ani. Respectiv, este absolut eronat să calculezi suma totală a acestei taxe înmultind fluxul total anual al pasagerilor la 9 euro. Corect ar fi la 4,32 euro (doar circa 48% din total achită taxa). Mai mult ca atât, din această taxa se achită impozit pe venit la stat, la care se adaugă redevența (1%)", afirmă Lazăr.

În opinia lui, eronat este calculată și suma totală a angajamentelor investiționale, or acestea sunt indicate doar până la atingerea traficului anual de 3,2 milioane pasageri (estimativ până in anul 2030), dar durata contractului de concesiune este până în 2062, respectiv în mod evident vor mai fi necesare investiții și după atigerea acestui număr de pasageri – indiferent de cine va gestiona AIC.

Riscul unor litigii pierdute în instanță

Sugestia lui Lazar către autorități este să înceteze aceste practici vicioase și să abordeze subiectul onest și profesionist, ghidați în exclusivitate de interesul public, existând riscuri iminente ca Guvernul să se aleagă cu litigii pierdute și sancțiuni puse pe spatele cetățenilor – tot ei fiind și potențialii pierdanți și în cazul destabilizării activității Aeroportului Internațional Chișinău.

Amintim că Guvernul a anulat recent o serie de hotărâri privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, iar președintele Comisiei parlamentare de anchetă, Igor Munteanu, a calificat contractul drept trădare a intereselor naționale. Cu toate acestea, nimeni din persoanele care au elaborat deciziile de concesionare nu a fost invitat pentru audierile din Comisie.



Oportunitati