Un alt democrat demis din funcție. Arena Națională are un nou manager

shadow
Vineri, 13.09.2019 06:52   4705
Radu Lupan, directorul companiei de stat Arena Națională SRL a fost demis din funcție la începutul lunii septembrie 2019.

Administrația Ministerului Economiei și cea a Agenției Proprietății Publice nu a precizat motivele. Noul director al Arenei Naționale este Eduard Calancea, fost economist la grupul Ascom, deținut de milionarul Anatol Stati.

Arena Națională fără angajați

În cadrul unei conferințe de presă dedicată situației create la Arena Națională SRL, consilierul Ministrului Economiei și Infrastructurii, Ion Potlog a declarat că fostele autorități nu s-au îngrijit ca întreprinderea să dispună și de personal. Astfel Arena Națională avea doar un singur angajat, directorul, care era un fost consilier al lui Andrian Candu.

Pe de altă parte, pentru a stabili la ce etapă se află construcția Arenei, a fost realizată o expertiză tehnică a proiectului care a arătat că la unele procese de planificare a proiectului, precum și definire a obiectivelor, au fost omise detalii tehnice, capabile să crească costul total al proiectului, susține administrația Agenției Proprietății Publice (APP).

Fără infrastructură 

De asemenea, infrastructura de conectare a Arenei Naționale la utilitățile publice, - precum aprovizionarea cu apă și canalizare, gaz, electricitate, conexiunea la infrastructura rutieră, telecomunicații, - nu a fost planificată și bugetată. Mai mult, infrastructura sportivă construită pe cele 10 hectare ce constituie Arena Chișinău nu este sustenabilă pentru autofinanțare și finanțarea contractului PPP, potrivit APP.

Advertisement

"Am constatat că nici o instituție publică nu deține informații referitor la structura sau filosofia de valorificare a planurilor proiectului. Am constatat că Arena Națională nu are mijloace circulante, cea ce stopează o serie de lucrări. Rețeaua de aprovizionare cu gaze naturale este ultima etapă și săptămâna viitoare deja va fi conectată. Referitor la apă și canalizare, acolo unde Guvernul a aprobat o Hotărâre, prin care alocă 1,529 milioane euro, destinate pentru construcția rețelei de aprovizionare cu apă și canalizare, acordul nu a fost semnat. Proiectul tehnic există, dar nu este Acordul Consiliului Municipal Chișinău pentru executarea lucrărilor. De asemenea, Arena nu este conectată la rețeaua națională de energie electrică, din motiv că ANRE a refuzat să examineze subiectul. Căile de acces exterioare au fost puse în sarcina Ministerului Educației. Avem doar schițe, care nu au fost transpuse în proiecte tehnice”, a descris situația creată Ion Potlog, consilier în cabinetul ministrului Economiei.

În acest context, APP a lansat și o invitație mediului de afaceri și societății civile pentru a genera o viziune și o modalitatea de gestionare a celor 59 hectare alocate pentru dezvoltarea complexului, iar propunerile pot fi expediate în adresa lui Eduard Calancea, noul director al Arena Națională SRL, pe adresa de email admin@chisinauarena.md.

Consultări cu mediul de afaceri

„Lansăm consultări cu mediul de afaceri care are capacitatea și expertiza de exploatare a unui asemenea complex. De asemenea, vom negocia cu organizatorii de concerte și evenimente pentru a contura viziunea și modalitatea de gestionare a acestui bun. Dorim să valorificăm întregul teren de 69 de hectare, ca la final să asigurăm un flux necesar de vizitatori și menținerea lui să nu fie asigurată doar din bugetul de stat, dar cu o posibilă autogestiune”, a declarat Eugeniu Moraru, directorul general al Agenției Proprietății Publice.

Aminitim că Guvernul a creat în iulie 2018 prin intermediul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării compania Arena Națională SRL, care este partenerul public al turcilor de la Summa în parteneriatul public-privat cu privire la proiectarea și construcția arenei polivalente de interes național Arena Chișinău.

Arena Chișinău SRL are un capital de 419,28 milioane lei, iar administrator al acesteia de la fondare - iulie 2018 și până în septembrie 2019, a fost Radu Lupan, membru al organizației Tineretul Democrat și consilier în cadrul Cabinetului Președintelui Parlamentului Andrian Candu.Oportunitati