Guvernul merge în instanță pentru a naționaliza Aeroportul

shadow
Joi, 12.09.2019 10:03   2908
Compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, Avia Invest SRL, a fost chemată în judecată de către Agenția Proprietății Publice, a anunțat într-o postare pe Facebook prim-ministrul Maia Sandu.

"Pe 10 septembrie 2019 Agenția Proprietății Publice a depus o cerere de chemare în judecată împotriva SC „Avia Invest” S.R.L. prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului din 30 august 2013 de concesiune a activelor aflate în gestiunea ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acestora.

Considerăm că acest contract de concesiune este unul abuziv, a fost încheiat cu multiple încălcări ale cadrului normativ în vigoare, fiind, de asemenea, în detrimentul interesului statului. Credem că există suficiente argumente pentru declararea nulității contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău", susține Maia Sandu.

Amintim că o săptămână în urmă Guvernul a abrogat hotărârea din 2012 cu privire la inițierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, cea din mai 2013 cu privire la aprobarea concesionării activelor Aeroportului și a condițiilor concesionării acestora dar și hotărârea din septembrie 2013 pentru aprobarea Raportului privind derularea și rezultatele concursului închis de selectare a concesionarului activelor ÎS Aeroportul Internațional Chișinău.

Advertisement

Totodată, Cabinetul de Miniștri a anulat și hotărârea din octombrie 2013 a Guvernului Iurie Leancă cu privire la reconfirmarea aprobării concesionării activelor Aeroportul Internațional Chișinău și a condițiilor concesionării acestora.

Decizia Guvernului venea după ce pe 30 august, compania NR Investments Ltd din offshorul Guernsey, deținută de baronul britanic Nathaniel Rothschild a anunțat că a finalizat procesul de cumpărare a cotei de 95% din Avia Invest SRL, ceținută prin Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru.

Anterior s-a anunțat că prim-ministrul Maia Sandu și Guvernul ar fi fost informați post-factum despre semnarea contractului de procurare a 95% din acțiunile Avia Invest SRL de către NR Investments Ltd și doar după ce acest lucru a fost anunțat public.

De notat că timp de șase ani din momentul când pe 30 august 2013, Guvernul a semnat cu Avia Invest SRL contractul de Parteneriat Public-Privat (concesiune) a Aeroportului Internațional Chișinău, proprietarii firmei s-au schimbat de câteva ori și de fiecare dată autoritățile aflau post-factum.

Mai mult! Aceste schimbări nu au constituit niciun pretext pentru ca Guvernele să iasă cu careva explicații. Oportunitati