Ce au descoperit experții Moneyval în Moldova: Confiscări rare, număr mare de tranzacții suspicioase

shadow
Joi, 12.09.2019 07:20   2491
Într-un raport publicat pe 11 septembrie, Moneyval, instituție a Consiliului Europei specializată în combaterea spălării banilor, solicită autorităților moldovenești să folosească pe deplin și constant cadrul legislativ pentru combaterea spălării banilor și să sporească eficacitatea confiscării bunurilor, în special prin mecanismul de confiscare extinsă.

Potrivit Moneyval, Moldova se confruntă cu diverse amenințări de spălare de bani care provin în principal din corupție, evaziune fiscală și contrabandă comise în interiorul țării și trafic de droguri și trafic de persoane, infracțiuni comise în afara țării.

Cazuri multe investigate, dar puține ajunse la condamnare

Moneyval concluzionează că, deși evaluarea națională a riscurilor nu examinează separat riscurile asociate grupurilor de criminalitate organizată, organizațiilor non-profit și toate aspectele finanțării terorismului, aceasta este încă destul de cuprinzătoare și acoperă o gamă largă de subiecte. În plus, subliniază faptul că comunicarea rezultatelor evaluării riscurilor de către supraveghetorii nefinanciari către entitățile raportoare poate fi îmbunătățită în continuare.

Potrivit Moneyval numărul cazurilor de spălare de bani investigate a fluctuat în perioada analizată datorită impactului celor două cazuri majore identificate de autoritățile moldovenești (Laundromatul rusesc și Frauda bancară), cu o tendință globală de creștere a condamnărilor.

Totodată se menționează că instituțiile specializate din Moldova folosesc și tehnici speciale de investigare. Astfel au apărut investigații financiare paralele în cazurile generatoare de venituri. Cu toate acestea, doar un număr limitat de investigații au dus la urmărirea penală.

Moneyval despre condamnarea lui Filat și Lucinschi: sunt cazuri singulare

Instituția europeană constată că autoritățile moldovenești au adoptat și implementat mai multe documente strategice, ceea ce demonstrează că lipsirea infractorilor de produsele infracționale este un obiectiv de politică. Astfel autoritățile au putut să valideze diverse forme de confiscări, inclusiv instrumente, active străine, valori echivalente și încasări localizate în străinătate. 

Printre cazurile aduse ca relevante în acest sens este condamnarea expremierului Vlad Filat și confiscarea averilor sale, inclusiv a activelor din România, dar și cea a fostului deputat Chiril Lucinschi cu recuperarea prejudiciului prin confiscarea de achitve echivalante ca valoare.

Advertisement

Cu toate acestea, cifrele privind numărul și valoarea activelor confiscate rămân scăzute și nu par să corespundă cu amploarea criminalității generatoare de încasări în țară, spun experții.

Cât despre riscul de finanțare a terorismului, acesta este calificat de autoritățile din Moldova ca unul scăzut și nu au fost găsite dovezi care sugerează altfel, susține Moneyval. În acest sens au fost două investigații privind finanțarea terorismului, dar nu s-a putut dovedi niciun aspect și în consecință nu a fost nici urmărire penală sau condamnarea pentru această infracțiune specifică.

Tranzacții suspicioase cu principalii parteneri comerciali

Raportul arată și faptul cum autoritățile se adaptează la noile cerințe, menționând modul în care s-au schimbat cerințele de rapoartare a unor tranzacții suspicioase. Astfel, până în 2018, numărul de tranzacții suspicioase era exagerat de mare, fiind raportate până și tranzacțiile cu cei mai mari parteneri comerciali sau operațiunile cash cu sume de câteva mii de euro. 

Potrivit Moneval doar 9% din totalul acestor tranzacții suspcioase raportate de bănci, notari, avocați, companii de asigurări etc, cădeau sub incidența acestor cerințe.

După modificarea legislației și a cerințelor de raportare a unor astfel de operațiuni, numărul de tranzacții suspicioase raportate de instituții a scăzut abrupt.

Rezultate modeste la investigația fraudei bancare

Cât despre frauda bancară, experții Moneyval constată rezultate modeste, menționând că "singurele sume care au fost efectiv recuperate sunt activele băncilor pe care le-a lichidat BNM pentru a acoperi pierderea, prin act administrativ".

Potrivit raportului aproximativ 58% din totalul daunelor (398,6 milioane euro) sunt active supuse procedurii instanțelor (proces continuu).

La fel, au fost solicitate măsuri asiguratorii pentru active de 77,8 milioane lei, iar în cazul a 8% din totalul daunelor, acestea sunt supuse urmăririi penale fără a fi identificat făptuitorul, ceea ce demonstrează capacitatea autorităților de a aplica confiscarea specială în absența unei condamnări (în rem). Cu toate acestea rezultatele rămân modeste.

Moldova nu a cerut încă înghețarea activelor de peste hotare

Conform raportului, Moldova nu a făcut nicio desemnare de sancțiuni financiare în conformitate cu rezoluțiile Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite și nu a solicitat altor țări să dea efect acțiunilor inițiate în cadrul mecanismelor de îngheț, întrucât nu au existat cazuri care să îndeplinească criteriile de desemnare.

"Moneyval recunoaște că Moldova are un cadru juridic și procedural solid pentru schimbul de informații cu partenerii străini într-un mod cuprinzător, proactiv și oportun, atât la cerere, cât și în mod spontan, și în conformitate cu profilul său de risc", se mai arată în raport.

Pe baza rezultatelor evaluării sale, Moneyval a decis să aplice procedura de monitorizare îmbunătățită și a invitat Moldova să prezinte un raport în 2021.

Evaluarea sistemului de combatere a spălării banilor și combaterea finanțării sistemului terorismului s-a bazat pe Recomandările Grupului de Acțiune Financiară din 2012 și a fost pregătită folosind Metodologia din 2013.Oportunitati