În loc de o reducere cu 25%, prețul gazelor va scădea cu doar 4-6%

shadow
Luni, 09.09.2019 14:07   1431
De la 1 octombrie, prețul la gazele naturale rusești livrate de către concernul rus Gazprom către Republica Moldova se va reduce cu 10-15 dolari pentru o mie de metri cubi, a anunțat președintele Igor Dodon în cadrul unei conferințe de presă, în care a oferit detalii despre negocierile purtate la Moscova, în ceea ce ține de tariful la gazul rusesc pentru Republica Moldova.

E o reducere de 4-6%, față de costul actual. Potrivit lui Dodon, o reducere mai semnificativă ar putea avea loc abia de la 1 ianuarie 2020, când prețul ar urma să fie redus cu 45-50 de dolari, iar de la 1 aprilie 2020 gazul s-ar putea fi ieftini și cu 70 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce reprezintă 30% față de costul achitat în prezent. 

Dodon a precizat că în tariful pentru consumatori, „după reducerea cu iz politic de anul trecut a PDM”, este inclus un preț la gaz de 178 de dolari pentru o mie de metri cubi, însă în realitate prețul de import în primul trimestru a fost de 235 de dolari pentru o mie de metru cubi.

„Creșterea tarifului intern trebuia să fie de 45% la gaz”, a afirmat Igor Dodon.

Potrivit lui, după mai multe discuții la Gazprom și cu președintele rus Vladimir Putin, s-a convenit ca de la 1 octombrie, prețul la gazele naturale rusești livrate de către concernul rus Gazprom către Republica Moldova se va reduce cu 10-15 dolari pentru o mie de metri cubi.

Advertisement

„Mecanismele care au fost convenite și urmează a fi implementate în următoarele săptămâni de Moldovagaz în comun cu Gazprom ne permite ca în acest an să nu majorăm tarifele la gaz, iar în anul viitor să avem o reducere a tarifului pentru consumatorii interni”, a menționat Igor Dodon.

Potrivit lui Dodon, contractul semnat de Moldovagaz și Gazprom expiră la finele anului curent, iar semnarea unui nou acord presupunea majorări de tarife.

„Gazpromul insista pe un alt contract, care prevedea livrarea de gaze la prețuri europene. Meritul nostru a fost că a fost păstrată formula actuală de formare a prețului, iar asta ne permite micșorarea tarifelor”, a spus șeful statului.

Anterior însă Igor Dodon susținea că Moldova ar putea beneficia de o reducere de la 1 octombrie cu circa 25% a prețului de import, grație statutului de observator la Uniunea Euroasiatică.

Cât despre o posibilă sistare a tranzitului de gaze prin Ucraina în Moldova, șeful statului a spus că Guvernul a decis deja să completeze rezerva de păcură, pentru a fi „pregătit pentru orice scenarii”, dar precizat că ar exista „trei scenarii posibile și asta mă face să fiu optimist și să cred că de la 1 ianuarie, indiferent de tranzit sau nu prin Ucraina, noi să asigurăm cu gaze populația Republicii Moldova”.Oportunitati