O nouă lovitură pentru monopolul întreprinderii Metalferos

shadow
Luni, 09.09.2019 10:00   2610
Ministerul Economiei și Infrastructurii propune adoptarea unei legi ce ar institui un moratoriu pentru două luni asupra activității de comercializare și export al resturilor și deșeurilor de metale feroase și neferoase, de baterii și acumulatori uzați, inclusiv în stare prelucrată.

Mai exact aceste deșeuri nu vor putea fi comercializate „agenților economici aflați pe teritoriul Republicii Moldova și care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar”.

Moratoriu ca start pentru demonopolizare

Ministerul Economiei nu menționează ce companii ar desfășura astfel de activități, dar măsura ar putea lovi în special în companii din regiunea separatistă, care cumpără deșeurile de metale din Moldova, colectate de societatea Metalferos și apoi le revând Uzinei Metalurgice de la Râbnița.

Autorii argumentează documentul prin necesitatea demonopolizării sectoarelor prioritare identificate ale economiei naționale, așa cum prevede Planul de activitate al Guvernului, precum și prin nevoia de ajustarea cadrului normativ.

Potrivit proiectului în prezent Legea privind deșeurile din 2016 nu condiționează obținerea licenței (pentru activitățile de colectare, păstrare, prelucrare, comercializare și de export al resturilor și deșeurilor de metale ferose și neferoase, de baterii și acumulatori uzați, inclusiv în stare prelucrată) de desfășurarea unui concurs, ceea ce presupune că de fapt orice agent economic poate solicita și obține licența cu respectare condițiilor stabilite de Lege.

Advertisement

Totodată se menționează că cadrul legal a mai păstrat unele reglementări, care pot lăsa loc de interpretare tendențioasă în scopul restricționării dreptului agenților economici de a obține dreptul de a desfășura gentul dat de activitate. 

În același timp s-a constatat că această activitate implică multe riscuri și consecințe negative pentru viața și sănătatea persoanelor sau pentru integritatea verii private sau a statului, iar Legea privind deșeurile nu stabilește careva cerințe prudențiale și de prevențieminime în acest sens.

Mai adăugăm că Guvernul va fi în drept să prelungească moratoriul maximum încă două lună de zile.

Chinurile demonopolizării

O lună în urmă, premierul Maia Sandu anunța că Ministerul Economiei și Infrastructurii pregătește un proiect de lege care ar veni să lichideze monopolul deținut de SA Metalferos la colectarea și exportul de deșeuri de metale.

„Se discută despre desfacerea acestui monopol, pentru că schemele de corupție infiltrate acolo au fost prea multe și prea sofisticate... Justificările inițiale de fațadă ale guvernărilor precedente erau că se fura metalul neuzat și se vindea ca metal uzat”, declara Maia Sandu.

De notat că statul controlează capitalul Metalferos, deținând peste 78% din acțiuni. Respectiv, monopolul activităților de comercializare a resturilor și deșeurilor de metale feroase și neferoase este deținut de stat. Problema a fost însă în permanență în cine administrează Metalferos și firmele căpușe din jurul întreprinderii și mai ales cine controlează fluxurile financiare.

Acest monopol a fost instituit la începutul acestui mileniu, ca reacție la furturile masive de metale din acea perioadă, în special a firelor electrice, distrugerea lifturilor etc., ceea ce punea în pericol securitatea energetică și viața oamenilor.

Ulterior s-a constatat că Metalferos a devenit o sursă de finanțare pentru anumite partide și politicieni, în special Partidul Democrat.Oportunitati