Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 2 – 8 septembrie 2019

shadow
Duminică, 08.09.2019 09:41   1242
Complicații în litigiul ASCOM vs. Kazahstan. Vor avea jurnaliștii acces la informațiile Agenției Servicii Publice? Vor fi identificați cei care poluează râul Bîc? Război bancar la Tiraspol?

Compania KPMG Audit LLC a notificat Republica Kazahstan privind retragerea a 18 rapoarte de audit care acoperă trei ani de situații financiare emise de companii controlate de Anatolie Stati și familia sa, afirmând că „nu trebuie să se bazeze pe rapoartele de audit emise de KPMG Audit LLC.” Citiți în acest material de ce KPMG a retras rapoartele întocmite pentru ASCOM.

***

Portalul Mold-Street.com a publicat, la începutul săptămânii, un material jurnalistic privind suspendarea de către Agenția Servicii Publice a accesului la bazele date de interes public, utilizate în scopuri jurnalistice. Peste două zile, Secretarul general al Guvernului Republicii Moldova a venit cu soluții privind rezolvarea problemei.

***

În prima jumătate a acestui an veniturile întreprinderii Moldovagaz de la tranzitul de gaze s-au diminuat, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cu peste 45%, până la 15,32 milioane de dolari. A se vedea detalii privind datoria Moldovagaz față de Gazprom.

Acționarii SA Moldovagaz au reușit, în cele din urmă, să numească Președintele Consiliului de Administrație al companiei. Alegerea noului șef a durat mai mult de un an.

Președintele Igor Dodon a anunțat, după întrevederea cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin, că începând cu 1 octombrie, prețul la gazele rusești furnizate Moldovei va scădea. Cu cât ar putea să se ieftinească gazele rusești?

***

Consiliul Concurenței din România analizează tranzacția prin care OMV Petrom Marketing SRL preia stațiile de distribuție carburanți deținute de o rețea de benzinării fondată de un fost primar de Chișinău.

***

Vânzările totale de servicii de telefonie mobilă din Moldova au scăzut cu 3,4% în primul semestru al acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut, până la circa 1,53 miliarde de lei (77,7 milioane de euro). A se vedea detalii privind piața de telefonie mobilă, în prima jumătate a anului.

***

Termoelectrica SA modernizează blocul energetic nr.1 din cadrul Centralei Electrice cu Termoficare (CET-1). Potrivit companiei lucrarea face parte din cele mai importante proiecte executate de Termoelectrica în ultimii ani.

Advertisement

A se vedea detalii privind investițiile în creșterea producției de energie, la cel mai mare producător de energie.

Ministrul Vadim Brînzan a discutat cu directorul general adjunct pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere mai mute subiecte legate de securitatea energetică a Republicii Moldova. Cât ne poate costa salvarea de la îngheț?

***

În cadrul unei tranzacții din 2 septembrie 2019, la Bursa de Valori a Moldovei (BVM) au fost vândute 150 de acțiuni ale Moldova Agroindbank. Detalii privind prețul, la nivel record, per acțiune.

***

Agenția de Mediu, din subordinea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a constatat depășirea semnificativă a normelor privind concentrațiile de poluanți de la Stația de epurare a apelor uzate din municipiul Chișinău, după ce a prelevat trei probe de apă. A se vedea detalii privind situația ecologică a apelor râului Bîc.

 

Compania Zernoff, urmare a situației care s-a creat în ultima săptămână, a fost supusă mai multor controale atât de organele de stat abilitate în acest sens. Totodată, compania Zernoff a inițiat și propriile controale și analize, realizate cu participarea laboratoarelor din străinătate. Detalii privind prezentarea publică a procesului verbal de investigație a aerului de către compania Zernoff.

***

La aproape un an de la privatizarea companiei de stat Air Moldova, situația nu s-a schimbat esențial. A se vedea detalii privind constatările președintelui Comisiei parlamentare de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice.

Guvernul Maia Sandu a abrogat patru Hotărâri din anii 2012-2013 ale executivului, care vizează concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Reprezintă aceasta o lovitură pentru baronul Rothschild? Ce prevede contractul de concesiune a aeroportului în caz de modificarea legislației?

***

Fostul șef al secției imagistică și tomografie computerizată de la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală a fost condamnat definitiv, iar prin decizia finală instanța a dispus confiscarea specială. A se vedea detalii privind operațiunea Tomograful.

***

La sfârșitul lunii iulie 2019, principalele tendințe din sistemul financiar sunt caracterizate de recentele intervenții de politică monetară ale Banca Națională a Moldovei și anticipările inflaționiste pentru următoarea perioadă. A se vedea detalii privind ultimele evoluții din sistemul bancar.

Pe 30 august 2019, activele oficiale de rezervă au constituit 2.914,74 milioane de dolari, în scădere cu 37,18 milioane dolari în comparație cu 31 iulie 2019. BNM explică motivele reducerii activelor oficiale de rezervă în luna august.

***

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au efectuat percheziții la o întreprindere din Chișinău care ar fi fost implicată în celebrul  Laundromat (schemă de spălare a banilor). Detalii privind evaziunea fiscală de circa 220 milioane lei.

***

Impactul real al Acordului de liber schimb și aprofundat (DCFTA) cu Uniunea Europeană este departe de așteptări și nu a dus la o diversificare a exporturilor. Detalii privind constatările experților germani.

În ultimii 6-7 ani valoarea subvențiilor pentru asigurarea riscurilor în agricultură s-a redus de circa 10 ori, arată date ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. A se vedea detalii.

***

Modificările la Codul Fiscal pentru a acoperi o gaură de circa 2 miliarde în Buget au fost publicate în Monitorul Oficial. Când intră acestea în vigoare?

***

Procuratura Generală a anunțat că unul din ex-vice directorii Serviciului de Informații și Securitate a fost reținut și pus sub învinuire, iar directorul Biroului Migrație și Azil a fost pus sub învinuire. A se vedea detalii privind costurile pentru bugetul public a dosarului expulzării celor 7 cetățeni turci.

***

De câteva zile un grup de circa 25 de companii din regiunea separatistă au ajuns cu conturile blocate în băncile din Republica Moldova. Război bancar la Tiraspol?

***Oportunitati