Scandal bancar la Tiraspol. Conturile bancare ale celor mai mari întreprinderi din regiune blocate

shadow
Duminică, 08.09.2019 07:53   7574
De câteva zile un grup de circa 25 de companii din regiunea separatistă au ajuns cu conturile blocate în băncile din Republica Moldova. Acestea ar fi fost implicate în operașiuni dubioase cu risc de finanțare a terorismului.

E vorba de întreprinderi mari precum Uzina Metalurgică de la Râbnița (care asigură circa 20% din exporturile regiunii), uzinele Moldavizolit și Moldavkabeli de la Tiraspol și altele.

Blocarea conturilor a început cu venirea noii puteri la Chișinău

"Pe 5 septembrie, o bancă comercială din Moldova, în care erau deschise conturile mai multor întreprinderi transnistrene, a blocat toate operațiunile. Entitățile economice au primit o notificare care solicita închiderea contului. Astfel, importatorii transnistreni nu au posibilitatea de a achiziționa mărfuri și de a face operațiuni cu parteneri străini", scrie agenția oficială Novostipmr.com.

Totodată se mai afirmă că potrivit conducerii așa-zisei băncii republicane din Transnistria, problemele ar fi început încă de la începutul verii, imediat după schimbarea conducerii de la Chișinău, sugerând astfel că fost guvernare democrată de la Chișinău nu ar fi creat astfel de probleme.

„Din iunie 2019, au fost primite cereri ale băncilor comerciale din Moldova ca întreprinderile transnistrene să își închidă conturile. Aceste cerințe erau unilaterale, fără explicații sau cu formulări vagi. Întreprinderile au căutat oportunități de a deschide conturi în alte bănci comerciale din Republica Moldova. Însă de ieri (5 septembrie n.r.), aceste acțiuni, după părerea noastră, au căpătat un caracter sistemic”, a declarat Alexei Melnik, primul vicepreședinte al șa-zisei băncii republicane din Transnistria.

Advertisement

Risc de finanțare a activităților teroriste

Postul de televiziune TSV, controlat de grupul Sheriff, susține că aceste decizii ar fi fost luate de băncile moldovenești la cererea Băncii Naționale a Moldovei și sub presiunea autorităților americane.

Drept motiv este invocat faptul că operațiunile companiilor din regiunea separatistă cad sub incidența legislației privind combaterea terorismului. Altfel spus există riscul ca banii din activitățile companiilor din regiune să fie folosiți pentru finanțarea unor activități teroriste. 

Banca Națională a Moldovei nu a comentat deocamdată situația creată, dar blocarea conturilor bancare a stârnit nemulțumirea administrației de la Tiraspol, care acuză Chișinăul de o nouă blocadă economică.

În același timp multe bănci și întreprinderi din regiune au fost implicate anterior în operațiuni dubioase, cu spălări de miliarde de dolari și finanțarea unor activități suspecte. Cu toate acestea activitatea lor a continuat, iar mari bănci de la Chișinău, au continuat să deservească întreprinderile separatiste.

De exemplu prin conturile firmei Energokapital din Tiraspol, deschise la Victoriabank, în anii 2014-2017 au fost scoase în zone offshore, zeci de milioane de dolari din plățile pentru curentul electric.

Cum funcționează băncile de la Tiraspol

Menționăm că în prezent în regiunea separatistă au mai rămas doar trei instituții financiare, controlate sau de autorități sau de grupul Sheriff. Acestea pot face operațiuni externe în dolari sau euro prin conturi corespondente deschise în bănci din Rusia sau Austria.

La fel pot face operațiuni și în lei moldovenești prin așa-zisul Centru de Casă și Decontări deschis la Tiraspol de BNM. Acesta funcționează mai mult de două decenii. 

"În conformitate cu Hotărârea Parlamentului RM nr. 885-XIII din 19.06.1996, Băncii Naționale a Moldovei i s-a permis deschiderea unui cont corespondent temporar în lei moldovenești Centrului de casă și decontări din Tiraspol, prin intermediul căruia sunt realizate fluxurile financiare în lei moldovenești din/în regiunea transnistreană", se arăta într-un răspuns oferit de BNM pentru RISE Moldova.

Mai adăugăm că de aproape un deceniu se discută despre o posibilă integrare a băncilor din regiunea separatistă în sistemul bancar moldovenesc. Această integrare este blocată însă de nedorința instituțiilor financiare de acolo de a se racorda la reglementările internaționale și naționale privind guvernanța corporativă, transparență etc.



Oportunitati