Cu cât ar putea să se ieftinească gazele rusești și de ce factori depind ele

shadow
Duminică, 08.09.2019 07:05   2146
Președintele Igor Dodon a anunțat sâmbătă, 7 septembrie, după întrevederea cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin, că începând cu 1 octombrie, prețul la gazele rusești, furnizate Moldovei, va scădea.

„Am ajuns la o înțelegere de principiu și am coordonat următorii pași de colaborare în sfera aprovizionării cu gaze, ceea ce ne permite să afirmăm deja la această etapă că tarifele pentru consumatorii finali nu vor crește. Începând cu 1 octombrie, prețul la gazele rusești, furnizate Moldovei, va scădea”, se arată în mesajul președintelui de pe Facebook.

Citiți și:

Gazprom a majorat prețul gazelor pentru Moldova

O cifră exactă cu cât ar putea să scadă prețul Igor Dodon nu a specificat.

Advertisement

Nu este menționată o cifră nici în comunicatul de presă al administrației prezidențiale din Rusia.

Dmitrii Peskov, secretarul de presă al președintelui rus a declarat doar că negocierile pe acest subiect sunt aproape de final.

Anterior însă Igor Dodon susținea că Moldova ar putea beneficia de o reducere cu circa 25% a prețului de import, grație statutului de observator la Uniunea Euroasiatică.

În condițiile prețului actual de import, care este de circa 230 de dolari pentru o mie de metri cub, o reducere cu 25% ar duce costul metanului la circa 175 de dolari pentru o mie de metri cub. O astfel de diminuare ar putea oferi posibilitatea de a nu majora tarifele interne la gaze. 

Or, anterior se vehicula că acestea ar putea crește cu circa 35%, ca urmare a scumpirii de la 1 ianuarie 2019 cu circa 25% a gazelor importate de la Gazprom.

Mai adăugăm că principala problemă pentru Moldova nu este totuși prețul gazelor, ci asigurarea furnizării lui neîntrerupte. Or, de la 1 ianuarie 2020, Gazprom ar putea sista tranzitul de gaze prin Ucraina, iar Moldova ar putea rămâne fără gaze, pentru că nu are deocamdată o alternativă reală. Asta pentru că gazoductul Ungheni-Chișinău nu va fi gata degrabă și prin el nu se va putea importa canități importante de gaze nici la anul.Oportunitati