BNM explică motivele reducerii activelor oficiale de rezervă în luna august

shadow
Sâmbătă, 07.09.2019 07:20   1069
Pe 30 august 2019, activele oficiale de rezervă au constituit 2.914,74 milioane de dolari, în scădere cu 37,18 milioane dolari în comparație cu 31 iulie 2019, când acestea au însumat 2.951,92 milioane de dolari.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată în special de plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova în valoarea de 47,53 milioane dolari. 

La fel au contribuit la reducerea rezervelor valutare și plățile Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova în valoare de 7,33 milioane de dolari, dar și deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu moneda americană, care au avut un efect de 3,21 milioane de dolari.

Pe de altă pare pe parcursul lunii august BNM a efectuat intervenții pe piața valutară internă cumpărând valută în valoare de 9,80 milioane de dolari, ceea a determinat majorarea activelor oficiale de rezervă.

Advertisement

La aceasta au mai contribuit și intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate în valoare de 4,42 milioane dolari; veniturile de 4,26 milioane dolari de la gestionarea rezervelor valutare: înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale de 1,08 milioane dolari, reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții de 0,77 milioane dolari alte intrări de circa 0,56 milioane dolari.

Menționăm că pe parcursul acestui an rezervele valutare au înregistrat fluctuații importante. Mai ales în primele două luni ale anului, când ca urmare a cererii masive de valută, BNM a fost nevoită să intervină pentru a nu admite o depreciere majoră a leului, mai ales în pragul alegerior parlamentare.

Astfel de la 1 ianuarie 2019 și până la finele lunii februarie rezervele valutare s-au diminuat cu circa 200 de milioane de dolari, sau cu 6,7%.

În următoarele luni rezervele valutare au revenit înapoi la cote mai mari de 2,9 miliarde de dolari, după ce BNM a intervenit și cumpărat valută de pe piață, deja pentru a preveni o apreciere maisvă a leului.Oportunitati