Fost șef-adjunct al SIS reținut în dosarul expulzării celor 7 cetățeni turci

shadow
Vineri, 06.09.2019 19:40   1879
Procuratura Generală anunță că unul din ex-vice directorii Serviciului de Informații și Securitate a fost reținut și pus sub învinuire, iar directorul Biroului Migrație și Azil – pus sub învinuire și înaintat demers, privind suspendarea provizorie din funcție.

Procuratura mun. Chișinău, Oficiul Principal, în cooperare cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI și SIS, instrumentează cauza penală privind excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, de către factori de decizie din cadrul Biroului Migrație și Azil al MAI și SIS, în cazul declarării acum un an drept persoane indezirabile și îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a șapte cetățeni ai Turciei, profesori la liceul moldo-turc Orizont.

Temeiul pornirii cauzei – anchetele și condamnarea Moldovei la CEDO

Ca temei pentru pornirea respectivei cauze penale au servit materialele anchetei de serviciu, efectuate de SPIA al MAI, precum și hotărârea de condamnare a statului nostru la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci, îndepărtați în luna septembrie anul 2018, din Republica Moldova în Turcia.

Prin hotărârea din 11 iunie 2019, CEDO a constatat violarea articolelor 5.1 și 8 din Convenția pentru Drepturile Omului și a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite 125.000 de euro pentru cinci cetățeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate, ceia ce constituie un prejudiciu în proporții deosebit de mari, cauzat intereselor publice.

Advertisement

Directorul BMA, pus sub învinuire, fiindu-i interzisă părăsirea țării

Totodată pe 5 septembrie 2019, în cadrul acestei cauze penale a fost înaintată învinuirea Olgăi Poalelungi, directorul Biroului Migrație și Azil (BMA) pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave, cu solicitarea către MAI privind suspendarea din funcție, aplicându-i măsura preventivă - obligarea de a nu părăsi țara.

La fel, pe 6 septembrie 2019, fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate. care de la începutul acestui an era conilierul Guvernatorului Băncii Naționale, a fost reținut conform prevederilor art. 166 al Codului de procedură penală al Republicii Moldova, pe un termen de 72 ore și pus sub învinuire, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave.

De notat că Alexandru Baltaga a fost director adjunct al SIS până la începutul acestui an, după care a ajuns consilier al guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei.

Cine ar mai putea urma

Anterior el a lucrat pentru compania de pază și protecție SRL Argus-S,afiliată fostului președinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Procuratura Generală susține că în continuare, se efectuează acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații, în scopul stabilirii implicării și a altor persoane cu tangență la caz.

Mai adăugăm că joi, 5 septembrie, Premierul Maia Sandu a menționat că există probe care demonstrează că deciziile abuzive au fost luate de către fostul director al SIS, Vasile Botnari și de către fostul director adjunct al SIS, Alexandru Baltaga.Oportunitati