Măsurile fiscale pentru a acoperi gaura din buget. Unele vor intra în vigoare abia peste doi ani

shadow
Vineri, 06.09.2019 09:59   1104
Modificările la Codul Fiscal efectuate la propunerea Ministerului Finanțelor pentru a acoperi o gaură de circa 2 miliarde în Buget și care au fost votate de Parlament au fost în sfârșit publicate în Monitorul Oficial.

E vorba atât de anularea scutirilor de la plata impozitului pe venit a câștigurilor de la loterii și pariuri sportive, precum și a scutirii de TVA fără drept de deducere a mărfurilor și serviciilor importate în cadrul proiectelor de parteneriat public-privat, a unor facilități fiscale acordate magazinelor duty free, cât și de ajustarea/majorarea unor taxe.

Astfel a fost anulată și cota redusă a TVA de 10% și, respectiv, revenirea la cota-standard a TVA în mărime de 20% pentru livrările efectuate de către agenții economici ce activează în sectorul HoReCa (hotele, restaurante, cafenele).

Advertisement

De asemenea și prevederea privind impunerea contribuțiilor de asigurări sociale asupra tichetelor de masă, achitate de angajator (18%) și angajat (6%), dar nu și a impozitului pe venit și contribuții la servicii medicale. 

La fel și prevederile privind amnistia fiscală, care a fost una dintre măsurile care au cauzat suspendarea programul cu Fondul Monetar Internațional.

Unele prevederi intră imediat cu publicarea în Monitorul Oficial, dar majoritatea de la 1 ianuarie 2020.

Sunt și prevederi care vor intra în vigoare abia peste doi ani, sensul și impactul cărora rămâne deocamdată neelucidat.

E vorba de modificarea articolelor 2266.Metodele indirecte de estimare și 2267 Declararea disponibilului de mijloace bănești, care vor intra în vigoare abia pe 1 ianuarie 2022.

Noua lege a intrat în vigoare la 1 septembrie 2019, cu excepția unor prevederi ce țin, de exemplu, de introducerea impozitului pe câștiguri, care vor fi puse în aplicare de la 1 ianuarie 2020.Oportunitati