Un fost angajat al Inspectoratului General al Poliției a ajuns șef la Autoritatea Aeronautică Civilă

shadow
Luni, 09.09.2019 19:07   2684
Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) are un nou director, deocamdată interimar. E vorba de Alexandru Fiti, fost șef al Departamentului securitate informațională a Centrul de combatere a infracțiunilor cibernetice din cadrul Inspectoratului General al Poliție.

Anterior Fiti a fost timp de aproape 10 ani ofițer de urmărire penală și securitate cibernetică, iar de la finele lunii iunie 2019 a fost anagajat în cadrul direcției securitate aeronautică, cibernetică și facilități din cadrul AAC.

El îl înlocuiește astfel pe Octavian Nicolaescu, care exercita această funcție din noiembrie 2018. 

Potrivit unor surse, numirea a fost decisă vineri, 6 septembrie, imediat după revenirea din concediu a lui Nicolaescu. În orice caz, dimineața, când am sunat la secretariatul autorității și în anticameră am fost informați că Nicolaescu este în continuare director general la AAC.  Ce a intervenit între timp nu am putut afla.

Potrivit deschide.md, împreună cu Nicolaescu a fost demis și Vladimir Gorea care din aprilie 2019, este director-adjunct interimar al AAC.

Advertisement

Demisia celor doi vine după incidente aviatice, care au pus în pericol viața a zeci de pasageri. Totodată autoritatea care are un buget uriaș de circa 100 de milioane de lei, a fost criticată în ultimii ani pentru tergiversarea unor măsuri coercitive contra companiilor ce admit încălcări și admit abateri de la cerințele de securitate a zborurilor.

Se ajunsese la riscul ca operatori aviatici din Moldova să ajungă cu interdicția de exploatare sau supuși unor restricții operaționale pe teritoriul UE. 

Autoritatea Aeronautică Civilă este o instituție publică de certificare, control și supraveghere în domeniul aviației civile și este subordonată Guvernului.

Autoritatea este responsabilă de eliberarea autorizațiilor pentru efectuarea curselor aeriene regulate și neregulate; perfectarea și implementarea acordurilor internaționale în domeniul aviației civile; verificarea, eliberarea, validarea, suspendarea și revocarea certificatelor de navigabilitate pentru aeronave și altă tehnică aeronautică; certificarea și supravegherea exploatării aerodromurilor (aeroporturilor) și altor servicii și instalații de la sol; elaborarea, coordonarea și implementarea programului național de securitate aeronautică etc.

Potrivit legislației poate candida la funcția de director sau director adjunct al AAC persoana care corespunde unor cerințe precum; are studii universitare/postuniversitare în domeniul economic, juridic sau tehnic ori este deținător de certificat de personal aeronautic; are o experiență de muncă în domeniul aviației civile sau în domenii conexe de cel puțin 5 ani, dintre care 3 ani în funcție de conducere și are o reputație ireproșabilăOportunitati