Evaziune fiscală de circa 220 milioane lei. Procurorii de abia acum au descoperit cazul

shadow
Joi, 05.09.2019 12:22   2555
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și ofițerii Inspectoratului Național de Investigații efectuează percheziții la o întreprindere din Chișinău care ar fi fost implicată în celebrul Laundromat (schemă de spălare a banilor) și care ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 220 de milioane de lei.

Procurorii acuză administratorii unei întreprinderi cu sediul în municipiul Chișinău, cetățeni ai Ucrainei și Republicii Moldova, că ar fi diminuat TVA-ul și impozitul pe venit al acestuia cu peste 221 de milioane de lei și au încheiat fictiv contracte de vânzare-cumpărare a bunurilor cu companii nerezidente, iar ca urmare pe conturile acestora erau transferate fonduri bănești uriașe.

În perioada anilor 2012-2016, rapoartele financiare ale companiei au fost depuse incomplet sau nici nu au fost depuse, ceea ce a făcut imposibilă calcularea directă a veniturilor încasate de agentul economic care ascunde și acum de procurori documente contabile, financiare și bancare.

Advertisement

De asemenea, compania respectivă a obținut și credite neperformante de la Unibank, instituție implicată în jaful bancar, fapt pentru care este investigată de către Procuratura Anticorupție.

Administratorii sunt cercetați pentru evaziune fiscală, iar oamenii legii întreprind acțiuni pentru asigurarea prejudiciului cauzat bugetului public național.

Menționăm că această cauză penală a fost inițiată în rezultatul analizei efectuate de Serviciul prevenire și combaterea spălării banilor.

Este însă puțin probabil ca să se mai poată recupera o asemenea sumă, în condițiile în care banii au plecat în zone offshore

Menționăm că din august 2012 Unibank a ajuns sub controlul lui Ilan Şor și a fost implicată și în furtul miliardului. Procurorii de câțiva ani se chinuie să îi puie sub acuzare pe foștii bancheri.Oportunitati