DOC Ce prevede contractul de concesiune a Aeroportului în caz de modificarea legislaţiei

shadow
Joi, 05.09.2019 10:00   1535
După ce Guvernul a abrogat patru hotărâri care vizează concesionarea Aeroportului Chișinău, mai mulţi experţi, inclusiv şi foşti miniştri de Justiţie au susţinut că efectul acestora ar putea fi altul decât cel aşteptat. Pe de altă parte un eventual litigiu ar urma să fie soluţionat în instanţele din Moldova.

De exemplu avocatul Ion Păduraru, fost ministru al Justiţiei a scris într-un comentariu pe facebook că asta a fost cel mai uşor de făcut. "Care va fi finalul? Asta-i întrebarea! Se pare că Republica Moldova va avea iar de plătit", constată avocatul.

Decizii fără efect juridic?

Fostul secretar de stat din cadrul Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu susţine într-o postare pe facebook că abrogarea acelor decizii nu produce niciun efect asupra contractului de concesionare a aeroportului, semnat de stat cu Avia Invest SRL, pentru că acesta nu poate fi reziliat.

„Am văzut că foarte multă lume a fost indusă în eroare prin abrogarea de Guvern, care viza concesionarea aeroportului și cred că este necesar să precizez, că această abrogare a Hotărârilor de Guvern, nu are niciun efect asupra contractului.

Rezilierea contractului se face după regulile care guvernează contractele și nu depinde de adoptarea sau neadoptarea de către Guvern a unor hotărâri. Și chiar dacă ar depinde, ar fi necesar să se adopte o hotărâre prin care să se prevadă expres rezilierea.

Advertisement

Simpla abrogare a hotărârilor de concesionare nu afectează contractele deja încheiate”, a explicat Nicolae Eșanu.

Mold-street a analizat contractul de concesionare şi dacă acesta nu a suferit schimbări în clauze din august 2013 şi dacă nu conţine anexe secrete, apoi se poate de constatat că în condiţiile justiţiei din Moldova şansele de câştig ale Guvernului sunt destul de mari.

Ce prevede contractul

Astfel articolul 32 din contract poartă denumirea de Modificări Legislative şi se referă la situaţia apărută după ce Guvernul a anulat deciziile sale.

„În cazul în care, ca urmare a Modificărilor legislative, Concesionarul (întreprinderea concesională) suferă o mărire a costurilor sau reducere în veniturile după decontul impozitelor sau altor obligaţii financiare, a cărui ansamblu al tuturor efectelor financiare depăşeşte 1.000.000 de lei în orice an financiar, întreprinderea concesională poate notifica acest lucru către Concedent/Comisia de monitorizare a concesiunii şi să propună modificări în prezentul contract, astfel încât să-l pună pe Concesionar în aceeaşi poziţie financiară pe care ar fi avut-o dacă nu ar fi existat nicio astfel de modificare în Lege care a rezultat o astfel de mărire a costurilor, reducere a venitului sau altei obligaţii financiare”.


Cât despre litigiile apărute apoi rezolvarea lor este prevăzută să fie pe cale amiabilă sau în instanţele din Republica Moldova.

 

Mai adăugăm că premierul Maia Sandu a anunțat că Ministerul Justiției pregătește dosarul pentru a se adresa în judecată și a rezilia contractul de concesiune semnat cu Avia Invest SRL pe 30 august 2013, iar Ministerul Economiei a început o evaluare, pentru a verifica dacă au fost realizate toate investițiile în aeroport, prevăzute în contractul de concesionare.Oportunitati