DOC Ce prevede contractul de concesiune a Aeroportului în caz de modificarea legislației

shadow
Joi, 05.09.2019 10:00   1840
După ce Guvernul a abrogat patru hotărâri care vizează concesionarea Aeroportului Chișinău, mai mulți experți, inclusiv și foști miniștri de Justiție au susținut că efectul acestora ar putea fi altul decât cel așteptat. Pe de altă parte un eventual litigiu ar urma să fie soluționat în instanțele din Moldova.

De exemplu avocatul Ion Păduraru, fost ministru al Justiției a scris într-un comentariu pe facebook că asta a fost cel mai ușor de făcut. "Care va fi finalul? Asta-i întrebarea! Se pare că Republica Moldova va avea iar de plătit", constată avocatul.

Decizii fără efect juridic?

Fostul secretar de stat din cadrul Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu susține într-o postare pe facebook că abrogarea acelor decizii nu produce niciun efect asupra contractului de concesionare a aeroportului, semnat de stat cu Avia Invest SRL, pentru că acesta nu poate fi reziliat.

„Am văzut că foarte multă lume a fost indusă în eroare prin abrogarea de Guvern, care viza concesionarea aeroportului și cred că este necesar să precizez, că această abrogare a Hotărârilor de Guvern, nu are niciun efect asupra contractului.

Rezilierea contractului se face după regulile care guvernează contractele și nu depinde de adoptarea sau neadoptarea de către Guvern a unor hotărâri. Și chiar dacă ar depinde, ar fi necesar să se adopte o hotărâre prin care să se prevadă expres rezilierea.

Advertisement

Simpla abrogare a hotărârilor de concesionare nu afectează contractele deja încheiate”, a explicat Nicolae Eșanu.

Mold-street a analizat contractul de concesionare și dacă acesta nu a suferit schimbări în clauze din august 2013 și dacă nu conține anexe secrete, apoi se poate de constatat că în condițiile justiției din Moldova șansele de câștig ale Guvernului sunt destul de mari.

Ce prevede contractul

Astfel articolul 32 din contract poartă denumirea de Modificări Legislative și se referă la situația apărută după ce Guvernul a anulat deciziile sale.

„În cazul în care, ca urmare a Modificărilor legislative, Concesionarul (întreprinderea concesională) suferă o mărire a costurilor sau reducere în veniturile după decontul impozitelor sau altor obligații financiare, a cărui ansamblu al tuturor efectelor financiare depășește 1.000.000 de lei în orice an financiar, întreprinderea concesională poate notifica acest lucru către Concedent/Comisia de monitorizare a concesiunii și să propună modificări în prezentul contract, astfel încât să-l pună pe Concesionar în aceeași poziție financiară pe care ar fi avut-o dacă nu ar fi existat nicio astfel de modificare în Lege care a rezultat o astfel de mărire a costurilor, reducere a venitului sau altei obligații financiare”.


Cât despre litigiile apărute apoi rezolvarea lor este prevăzută să fie pe cale amiabilă sau în instanțele din Republica Moldova.

 

Mai adăugăm că premierul Maia Sandu a anunțat că Ministerul Justiției pregătește dosarul pentru a se adresa în judecată și a rezilia contractul de concesiune semnat cu Avia Invest SRL pe 30 august 2013, iar Ministerul Economiei a început o evaluare, pentru a verifica dacă au fost realizate toate investițiile în aeroport, prevăzute în contractul de concesionare.Oportunitati