Lovitură pentru baronul Rothschild. Guvernul a anulat deciziile de concesionare a Aeroportului

shadow
Miercuri, 04.09.2019 14:07   2834
Guvernul Maia Sandu a abrogat în cadrul ședinței săptămânale din 4 septembrie, patru Hotărâri din anii 2012-2013 ale Executivului care vizează concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău.

În acest sens, Guvernul a abrogat hotărârea din 2012 cu privire la iniţierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea ÎS Aeroportul Internaţional Chişinău, cea din mai 2013 cu privire la aprobarea concesionării activelor ÎS Aeroportul Internaţional Chişinău și a condițiilor concesionării acestora dar şi hotărârea din septembrie 2013 pentru aprobarea Raportului privind derularea şi rezultatele concursului închis de selectare a concesionarului activelor ÎS Aeroportul Internaţional Chişinău.

Totodată, Cabinetul de Miniştri a anulat și hotărârea din octombrie 2013 a Guvernului Iurie Leancă cu privire la reconfirmarea aprobării concesionării activelor Aeroportul Internaţional Chişinău și a condițiilor concesionării acestora.

Advertisement

Olesea Stamate, ministrul Justiţiei a argumentat decizia prin faptul că obligațiile de ordin financiar asumate în cadrul condițiilor de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău "influențează puternic politicile Guvernului investit după aprobarea acestei decizii, dar și a tuturor guvernelor în viitori 49 de ani, atât timp cât partenerul privat nu asigură durabil și consolidat parteneriatul public-privat”.

Amintim că pe 30 august, NR Investments Ltd din offshorul Guernsey, deţinută de  baronul britanic Nathaniel Rothschild a anunțat că a finalizat procesul de cumpărare a cotei de 95% din Avia Invest SRL, compania controlată de Ilan Șor care deține în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău.

Anterior s-a anunţat că prim-ministrul Maia Sandu și Guvernul ar fi fost informați post-factum despre semnarea contractului de procurare a 95% din acțiunile Avia Invest SRL de către NR Investments Ltd și doar după ce acest lucru a fost anunțat public.

De notat că anterior la Avia Invest s-au schimbat de câteva ori proprietarii, dar nici-un Guvern nu a intervenit şi nici nu a fost informat oficial despre modificări.Oportunitati