Catastrofa ecologică pe râul Bîc. Concentrația de amoniac și detergenți depășește de 40 ori normele

shadow
Marţi, 03.09.2019 16:22   2406
Agenția de Mediu, din subordinea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a constatat depășirea semnificativă a normelor privind concentrațiile de poluanți de la Stația de epurare a apelor uzate din municipiul Chișinău, după ce a prelevat trei probe de apă.

Rezultatele analizelor de laborator la  proba nr. 1 - deversarea apelor după procesul de epuarare în emisar (r. Bîc), arată depășirea valorilor limită la consumul chimic de oxigen (CCO-Cr) - de două ori, la amoniac (N/NH4+) - de 43 de ori, fosfor - de 4,28 de ori, iar la detergenți - de aproape 50 de ori.

Datele prezentate de Agenția de Mediu mai relevă și o creștere semnificativă a concentrațiilor de poluanți în aval față de amonte, inclusiv la amoniac și detergenți de circa 9 ori.

Instituția susține că pe 4 septembrie 2019 vor fi făcute publice și rezultatele tuturor parametrilor de calitate, iar raportul de încercări va fi transmis IPM Chișinău pentru luarea deciziilor în conformitate cu legislația de mediu.

Advertisement

Pe de altă parte, Apă Canal Chișinău informează că sursa mirosului neplăcut din capitală este generată de activitatea dubioasă a unor agenți economici din capitală, inclusiv unul dintre cei mai mari producători de alcool compania Zernoff, dar și Slavena Lux SRL, care se ocupă cu prelucrarea peștelui.

Societatea anunță că au fost depistate tone de resturi de pește și alte deșeuri în grătarele de la Stația de Epurare, dar și în sistemul de canalizare.

Menționăm că de căteva zile municipiul Chișinău se confruntă cu un miros neplăcut, iar sursa lui așa-și nu a fost depistată.

Anterior s-a anunțat că de caz se ocupă și organele de anchetă.Oportunitati