Investiții în creșterea producției de energie la cel mai mare producător de energie

shadow
Marţi, 03.09.2019 08:58   1661
Termoelectrica SA modernizează blocul energetic nr.1 din cadrul Centralei Electrice cu Termoficare (CET-1). Potrivit companiei lucrarea face parte din cele mai importante proiecte executate de Termoelectrica în ultimii ani.

Modernizarea include reconstrucția unității de cogenerare existente, care va asigura creșterea randamentului global al Centralei și eficientizarea consumului de combustibil. 

Capacitatea de produere va crește cu 63 milioane kWh pe an

Un alt efect al investiției este mărirea capacității de producere a energiei electrice cu circa 63 milioane kWh pe an și extinderea duratei de exploatare a turbinei cu circa 8 ani.

Peste 80 de specialiști în construcția turbinelor cu abur, cazanelor cu abur și în automatizări cu suportul a sute de muncitori sunt implicați în această lucrare amplă.

Potrivit directorului general al Termoelectrica, Veaceslav Eni, implementarea acestui proiect va contribui esențial la producerea și oferirea consumatorilor unor servicii durabile, cu un grad înalt de eficiență energetică.

”Noile echipamente vor permite funcționarea sistemului termoenergetic în siguranță și la o eficiență superioară, ceea ce va duce inevitabil la economisirea unei cantități considerabile de energie și va contribui, totodată, la consolidarea securității energetice a statului”, a menționat Veaceslav Eni.

Advertisement

Finalizarea lucrărilor este preconizată la sfârșitul anului 2019, mai devreme decât termenul indicat în proiect, astfel încât blocul modernizat să fie pus în funcțiune chiar din sezonul curent de încălzire.

Plan de investiții de jumătate de miliard de lei

Anterior compania a anunțat că are în plan realizarea în vara acestui an a unor investiții de circa 500 de milioane de lei, în special în modernizarea sistemului de termoficare. 

Potrivit Termoelectrica Planul de investiții pentru anul 2019 presupune:

  • Modernizarea a peste 50 de tronsoane de conducte termice, cu o lungime totală de circa 18 km;
  • Înlocuirea echipamentelor de automatizare și echipamentele electrice de forță de la o serie de stații de pompare;
  • Înlocuirea izolației termice pe mai multe tronsoane de conducte cu pozare supraterană, cu o lungime totală de circa 5 km;
  • Reabilitarea utilajului termotehnic de la Sursele de producere – CT Vest, CT Sud și CET 1, inclusiv va fi modernizat blocul energetic nr.1,

Tot în vara anului 2019, urmau a fi realizate ultimele lucrări din cadrul Proiectului ”Îmbunătățirea Eficienței SACET”, finanțat din creditul Băncii Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, prin instalarea a 120 de Puncte Termice Individuale și a unor convertizoare de frecvență la sursele de generare.

Termoelectrica produce circa 20% din necesarul țării în energie electrică și asigură cu energie termică și apă caldă consumatorii din municipiul Chișinău. Ea fost fondată în anul 2014 în urma comasării întreprinderilor CET-1, CET-2 și Termocom, pentru care a beneficiat de o finanțare substanțială de la Banca Mondială. Guvernul deține 100% din capitalul Termoelectrica.Oportunitati